Vapen och valsedlar avgör valet i Ukraina
Kommer de verkligen att fråga oss vem vi vill ha som president? Nikolaj Pozjukailo i byn Gora en bit utanför Kiev är pessimistisk. Han tror inte att presidentvalet blir hederligt. Pengarnas makt är stor, säger Nikolaj, och pengar spelar en så stor roll att man kan bli galen.
På det lilla torget i Gora träffade jag i december bekymrade bybor som oroades av demonstrationerna inne i huvudstaden. När jag nu besöker torget på nytt nästan sex månader senare är läget i Ukraina ett helt annat. Den dåvarande presidenten Viktor Janukovytj har flytt landet och flera hundra människor har dött i strider. Först dödades människor i Kiev och nu händer det nästan dagligen i östra Ukraina.
Vill leva som i Finland
Hur konstigt det än låter är byborna i Gora emellertid nu mera hoppfulla än de var i december. Anatolij Sjmatko tror att det värsta är förbi. Bara presidentvalet är över kommer allt att normaliseras, säger han. Vi har övervunnit det svåraste och om en tid kommer vi att leva som ni gör i Finland.
Anatolij säger att har föreställer sig livet i Finland som ett liv med ordning, ärlighet och rättvisa utan korruption. Så vill han att det ska vara också i Ukraina. För att slippa korruptionen måste vi göra som de gjorde i Georgien, säger Anatolij, vi måste ge sparken åt alla mutkolvar inom milisen och bland tjänstemännen. Efter det måste man hitta ärligt folk som kan ersätta dem som har avskedats, det kan vara svårt men det lyckas om man vill, säger Anatolij.
Vi har varken lugn eller stabilitet, säger Jekaterina Podalyanko. Det som händer i östra Ukraina är som en hemsk mardröm. Varför har det gått så här, frågar sig Jekaterina och skakar sorgset på huvudet.
Stor osäkerhet i öst
I Donetsk och Luhansk i östra Ukraina är det fortfarande oklart i hur stor omfattning man kan genomföra presidentvalet. På en del platser har man lyckats ställa i ordning vallokaler som nu bevakas av militär, milis och frivilliga civila. Sammanlagt är det nästan åttiotusen personer som bevakar och skyddar vallokaler, väljare och valobservatörer.
Det är inte alls säkert att folk i de östra delarna av landet kommer att rösta. Vissa stannar kanske hemma av rädsla medan andra inte röstar eftersom de är emot dem som i dag har makten i Ukraina.
De utländska valövervakarna i Ukraina omges av ovanligt omfattande säkerhetsåtgärder. De har uppmanats att inte berätta för någon var de befinner sig och de ska också undvika att tala i telefon.
Det blir troligen en andra omgång
Det är hela tjugoen personer som kandiderar i valet. Av dem leder Petro Porosjenko i opinionsmätningar inför valet. Han representerar partiet Udar, vars ledare Vytalij Klytjko avstod från att kandidera. Hans viktigaste motkandidat är den tidigare premiärministern Julija Tymosjenko.
Om någon av kandidaterna får över hälften av rösterna i valet i morgon blir han eller hon president. Det troliga är emellertid att det behövs två valomgångar. Då går de två kandidater som har fått mest röster vidare till en andra omgång den 15 juni.