Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johan Portin: Idrott och politik hör tydligen ihop

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Sportchefen Johan Portin
Bildtext Johan Portin, sportchef.
Bild: YLE/ILMARI FABRITIUS

Idrott och politik - hör de ihop? Tja. Det beror väl på vem man frågar. I samband med hockey-VM i Vitryssland har vi hört många kommentarer om hur problematiskt det är.

Det finns rentav de som tycker att man borde ha bojkottat VM för att det har funnits en uppenbar risk för att tävlingarna kunde ha utnyttjats i ett politiskt syfte.

Att några av de prisutdelande kandidaterna dessutom bar en kännspak Stafettkarnevalsnummerlapp med sitt eget kandidatnummer på, gör saken obehaglig.

Inför VM fanns en oro för att nån skulle ha utnyttjat VM:s popularitet till att öka sin egen popularitet. Sånt är fult har vi fått höra. Åtminstone när det gäller hockey-VM. Det samma gällde OS i Sotji. Det talades om propaganda-OS. Det är sånt vi inte vill ha, kunde man läsa ur debatten.

Idrott och politik ska inte höra ihop. Det har många gånger varit budskapet.

Men i Svenskfinland är det tydligen annorlunda.

Stafettkarnevalsveckoslutet föll samman med valveckoslutet och på Stadion sågs en hel del EU-kandidater. Det är ju okay, politiker har förstås rätt att gå på idrottstävlingar. Det är givetvis inte att blanda ihop idrott och politik.

Men när påfallande många prisutdelningar sköttes av EU-kandidater under dagarna före valet känner jag det olustigt. Att sedan några av de prisutdelande kandidaterna dessutom bar en kännspak Stafettkarnevalsnummerlapp med sitt eget kandidatnummer på, gör saken obehaglig.

Det är helt enkelt bara dumt, plumpt och omdömeslöst.

Debatten om huruvida olika stortävlingar kan ordnas i suspekta länder går säkert vidare. Men att det finns de som tycker att finlandssvensk skolidrott och politik hör ihop står nu klart.

Och majoriteten av dem som var på Stadion, de gav den enda röst de har att ge till hejarklackstävlingen.

Diskussion om artikeln