Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hautala och Halla-aho avgår från Helsingforsfullmäktige

Från 2014
Uppdaterad 26.05.2014 10:07.
Bildtext Heidi Hautala (Gröna) avgår nu från Helsingforsfullmäktige. Jobb i Bryssel gör att man inte har tid för lokalpolitik, säger hon.
Bild: Yle

Det blir ändringar både i De grönas och i Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors. Det här står klart efter söndagskvällens EU-val. Både Heidi Hautala (Gröna) och Jussi Halla-aho (Sannf) åker nu till Bryssel och avgår från fullmäktige. Vad Nils Torvalds (SFP) gör är oklart.

- Av erfarenhet vet jag att då man sitter i Europaparlamentet är man inte i hemstaden från måndag till torsdag och därför kommer jag att avgå om jag blir invald, uppgav Hautala innan EU-valet.

- Om inget märkligt händer kommer jag att lämna mina kommunala förtroendeuppdrag om jag väljs till Europaparlamentet. Det är inte möjligt att sköta en uppgift som frånvarande, uppgav i sin tur Halla-aho innan valet.

Halla-aho har också suttit i stadsstyrelsen i Helsingfors.

Yle Huvudstadsregionen bad innan valet alla ordinarie fullmäktigeledamöter i Esbo, Helsingfors och Vanda som kandiderar i EU-valet svara på frågan om de avgår från fullmäktige och från övriga kommunala förtroendeuppdrag om de väljs till Bryssel.

Torvalds vet inte hur han gör

Nils Torvalds (SFP) valdes också till Europaparlamentet, men han hade ingen klar plan över hur han gör om han blir invald innan valet.

- Det tar jag ställning till den 26 maj. Hittills har det visat sig vara ytterst svårt att kombinera (också om man - i princip - kan åka av och an en onsdag på Parlamentets bekostnad), svarade han på enkäten.

Torvalds tog Carl Haglunds plats i Europaparlamentet sommaren 2012 då Haglund valdes till partiledare för SFP. Han blev ordinarie fullmäktigeledamot i Helsingfors i september i fjol då Astrid Thors avgick efter att hon valdes till OSSE:s minoritetsombud. Han har sedan dess varit närvarande på ett fullmäktigemöte.

SFP:s första suppleant blev Christina Gestrin som sitter i fullmäktige och i stadsstyrelsen i Esbo. Hon uppgav innan valet att hon kommer att avgå från stadsstyrelseposten men fortsätta i fullmäktige om hon väljs till Bryssel.

Ett starkt val utan att bli invald gjorde också fullmäktigeledamöterna i Helsingfors, Anni Sinnemäki (Gröna) och Nasima Razmyar (SDP). Sinnemäki slutade på tredje plats på De grönas lista medan Razmyar blev sexa på SDP:s lista.

Hautalas plats i fullmäktige tas av Tuomas Rantanen som nu är första suppleant medan Halla-aho ersätts av Nuutti Hyttinen. Avgår Torvalds blir Jan D. Oker-Blom ordinarie fullmäktigeledamot.

Läs också:

SFP:are vill sitta på två stolar - går inte, säger Heidi Hautala