Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Porosjenko får ta sig an krigshot och fattigdom

Från 2014
Uppdaterad 26.05.2014 20:42.
Programmet är inte längre tillgängligt

Man kan fråga sig om ukrainarna i Petro Porosjenko verkligen får den förändring de har krävt under det gånga halvåret. Den blivande presidenten är nämligen inte bara en framgångsrik affärsman han är också en politiker som har hängt med i svängarna redan i femton år.

Han har varit både utrikesminister och minister för ekonomi och utveckling. Han var med och grundade den tidigare presidenten Viktor Janukovytjs parti Regionpartiet, han stödde också Viktor Jusjtjenko under den orangea revolutionen och medverkade i hans regering.

Stora svårigheter är fortfarande i sikte

Det är ett helt berg av stora problem som den nye presidenten måste ta Ukraina över för att få landet ut ur krisen. För det första gäller det förstås att avvärja krigshotet, sedan måste han också få fason på ekonomin.

Just nu är läget för makroekonomin inte så skakigt, Ukrainas tillfälliga regering har minskat de statliga utgifterna och därför fått lån och löften om lån från utlandet. Samtidigt rasar den inhemska produktionen och många hotas av minskade inkomster och arbetslöshet.

En svår resa österut

Redan under valkvällen sa Petro Porosjenko att hans första resa som president inte kommer att gå till Washington eller till Bryssel utan österut i Ukraina, till staden Donetsk. Den resan kommer att bli svår och Porosjenkos säkerhetsmän kommer att ha en hel del att se till innan resan kan genomföras.

Porosjenkos har emellertid gjort svåra resor förr. Han var den enda av politikerna i Kiev som reste till Krim under våren. Han besökte staden Simferopol före folkomröstningen i mars och då omringades han av arga människor som hotade honom. Bilderna av Petro Porosjenko som målmedvetet och sammanbitet tar sig fram genom en folkmassa som tydligt visar att de tycker illa om honom kan ha bidragit till hans popularitet i presidentvalet.

Tymosjenkos stöd behövs

Silvermedaljören i presidentvalet, den tidigare premiärministern Julija Tymosjenko, kommer säkert att få en viktig roll i Porosjenkos närhet. Hon är den av de två som har bättre kontakt med Rysslands president Vladimir Putin och hon kommer säkert att göra sitt bästa för att etablera kontakt på någon nivå mellan Ryssland och Ukraina.

Tymosjenko sägs vara en dålig förlorare och Porosjenko måste därför göra sitt yttersta för att hon inte ska motarbeta honom. Därför kan man utgå ifrån att det nu pågår livliga förhandlingar bakom kulisserna.

Säljer sitt företag

Något av det viktigaste som Petro Porosjenko måste ta itu med är kampen mot korruptionen. På något sätt måste han nu upp till bevis, annars kan folkets missnöje vända sig mot honom själv.

Porosjenko har före valet sagt att han kommer att sälja sitt företag om han blir president. Det ska han göra för att slippa misstankar om fiffel med statens pengar. Den tidigare presidenten Janukovytj lyckades nämligen just via sina företag föra över pengar från staten till sina egna konton.