Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Narendra Modi tar över premiärministerkapet i Indien

Den konservativa valvinnaren Narendra Modi svärs idag in som Indiens nya premiärminister.

På plats i huvudstaden New Delhi är också regeringscheferna från Indiens grannländer, inklusive ärkerivalen Pakistans premiärminister Nawaz Sharif.

Det är första gången som Indien har bjudit in grannländernas ledare till installationsceremonierna.

Särskilt Pakistans deltagande signalerar de förbättrade relationerna mellan länderna som har utkämpat tre krig sedan självständigheten år 1947.

Modi väntas bland annat uppmana Sharif att förhindra terrorattacker över gränsen i det omstridda, delade Kashmir.

Modis parti, det hindunationalistiska BJP , fick egen majoritet i parlamentet och kan själv välja om det tänker bjuda in andra partier i regeringen.

Modi tar också ansvaret för försvaret

Modi tänker slå samman ministerier för att spara pengar och för att minska den omfattande korruptionen i statsappareten.

Korruptionen ansågs vara främsta orsaken till att det traditionella regeringspartiet, Indiens Nationella Kongressparti, led en brakförlust i parlamentsvalet.

Modis kabinett kommer att bestå av 45 ministrar, jämför med 71 ministrar i den föregående regeringen som dominerades av Kongresspartiet.

Enligt tidningsuppgifter blir Modi också försvarsminister medan BJPs främsta kvinnliga ledare Sushma Swaraj blir utrikesminister.

Modis långvarige nära medarbetare Arun Jaitley tar över finansministeriet, en av de viktigaste ministerierna på grund av Modis vallöften om mer jobb och en mer effektiv ekonomi.