Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bättre mat åt äldre i Karleby

Från 2014
Mat på ett vårdhem.
Bildtext Så här såg maten ut på ett äldreboende i Karleby i januari 2014.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Karleby stad har gjort om menyerna som serveras åt de äldre på stadens boenden. Nu ska det blir mer bär och frukter.

Efter nyheten att en stor del av de äldre på stadens boenden visar tecken på undernäring blev det fart på beslutsfattarna. En arbetsgrupp har nu försökt förbättra maten. Det ska bli mera färskt och så gott som alla måltider förändras på något sätt.

Inte bara bullar

Till frukost blir det numera bär- eller fruktpuré och dessutom juice. Till eftermiddagskaffet blir det också någon puré vid sidan om de vanliga bullarna.

- En riktig poppis just nu är en mjölkproteindryck med mango. Den har blivit riktigt omtyckt, säger servicechef Maija Juola.

Mest kommer middagen att förändras. I stället för gröt eller välling så gott som varje kväll blir det i stället soppa eller någon låda. På de äldres begäran håller man kvar gröten på helgerna.

Gruppen håller koll

Överlag kommer man att mer än tidigare lyssna till vad de äldre själva tycker. Om det är någon rätt som sällan blir uppäten kommer man att se över orsakerna. Arbetsgruppen som har utarbetat de nya menyerna kommer också att samlas ett par gånger i året för att se över effekten av förändringarna

Läs också:
Äldre odlar egna grönsaker i Karleby

Arbetsgrupp ska förbättra åldringarnas mat

Stor del av de äldre undernärda i Karleby