Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Börja skriva din vinnarlåt nu!

Från 2014
Uppdaterad 27.05.2014 08:15.
Topi Latukka och Eero Keskinen på Eurovisionsscenen.
Bildtext Softengine vann UMK 2014 och fick uppträda för en miljonpublik.
Bild: EBU / Andres Putting

Finlandssvenskarna har klarat sig bra i Tävlingen För Ny Musik (UMK). Ska vi försöka hålla den trenden också nästa år? Nu är det dags att börja skriva en riktigt bra låt för UMK 2015. Vinnaren uppträder som Finlands representant för hundra miljoner tittare i Eurovision Song Contest i maj nästa år.

Har du ett band och drömmer om ära och berömmelse? Då ska du nu börja skriva en låt eftersom den ska vara färdig att skickas till Yle i början av september. Då börjar man nämligen söka efter nya låtar till Tävlingen För Ny Musik. Vinnaren får representera Finland i Eurovision Song Contest i Österrike.

Softengine som vann UMK 2014 kom på en fantastisk elfte plats i ESC i Köpenhamn i maj. Bandet har också fått ett skivkontrakt och turnérar flitigt under sommaren. Krista Siegfrids kammade hem vinsten i UMK 2013 och vår egen Pernilla Karlsson i UMK 2012.

UMK-formatet ändras en del till nästa säsong. Alla program kommer att vara direktsända och den största förändringen är att nästa säsong inte kommer att ha några domare, berättar producenten för UMK Anssi Autio.

Ni har hela sommaren på er att skriva en succélåt. Vi hejar på er!

Reglerna för UMK hittar du här.

Kolla videoklippen för att se Softengine uppträda med sin demoversion inför UMK-domarna och hur blev det på den stora ESC-scenen. Vi får kalla kårar.