Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

EU-valet en framgång för Österbotten

Från 2014
Landskapsdirektör Olav Jern.
Bildtext Landskapsdirektör Olav Jern.
Bild: YLE/ Luzilla Backa

EU-valet blev en framgång för Österbotten, säger landskapsdirektör Olav Jern på Österbottens förbund. Invalet av Miapetra Kumpula Natri (SDP), Nils Torvalds (SFP) och Merja Kyllönen (VF) ger goda möjligheter att driva österbottniska frågor.

Det var ett mycket bra val, säger landskapsdirektör Olav Jern om invalet av Miapetra Kumpula-Natri (SDP) till EU-parlamentet. Jern ser det från ett österbottniskt perspektiv. Kumpula-Natri är hemma från Vasa och ordförande för Österbottens landskapsfullmäktige.

Hon kan med andra ord de österbottniska frågorna utan och innan. Lägg till Nils Torvalds (SFP) som redan från förra perioden drivit österbottniska frågor. Och Jern vill göra duon till en trippel genom att innesluta även Merja Kyllönen (VF) i den österbottniska vänkretsen.

- Kyllönen har varit trafikminister och har varit landskapet väldigt behjälplig med Kvarkentrafiken.

Aktuella frågor

Det mest dagsaktuella är utvecklingen av Kvarkentrafiken som har finansierats via "The Motorways on Sea"-programmet. Nu följer följande steg att vaska fram mer pengar.

Men det finns egentligen hur mycket som helst där de tre mepparna kan ge sitt bidrag. Jern nämner energipolitiken i Eu som påverker industrins framtid i Österbotten. Sedan finns mera specifika frågor som Jakobstads amibitioner med ett flerspråkigt kulturcentrum.

Fiskeripolitiken i EU avspeglar sig också i Österbotten. Det är en kanske inte så stor fråga men för oss väldigt viktig, säger Jern. Och så nämner han ytterligare pälsdjursnäringen, att det gäller att se till att ingen hoppar upp i parlamnetet och börjar kräva förbud.

Den österbottniska intressebevakningen blir med andra ord omfattande och Olav Jern räknar med att nu har landskapet tre goda kontakter i parlamentet som kan driva frågorna i den riktning man önskar.

- Sett från österbottniskt perspektiv blev valresultatet bra.