Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Världsmästaren från Malax lever drömmen

Uppdaterad 27.05.2014 12:09.
Fredrik Smulter med sönerna Viktor, i famnen, och Felix.

Fredrik Smulter lever drömmen! För några dagar sedan tog han guld i VM-tävlingarna i bänkpress i Danmark. Samtidigt blev det världsrekord när Smulter lyfte 400 kg. En minuts förvarning. Det var all tid han fick innan lyftet.

- Coachen sa att nu måste vi öka till en vikt som bara du kan klara av. Det vara bara att gå in och lyfta. Det enda jag tänkte på när jag låg på bänken var "gå inte av, gå inte av" när det kändes som att högra armen skulle gå mitt itu. Visst var det tungt men så otroligt roligt att klara det, säger Smulter. Jag gick bortom mina gränser, så kändes det efteråt.

Smulter visste i en tidig ålder att han hade fallenhet för tyngdlyftning.

- Visst krävs det talang och jag var alltid speciellt bra i bänkpress. Men det krävs också annat för att lyckas. Jag har haft goda förutsättningar för att kunna satsa på min idrott. Utbildningen blev satt åt sidan, men det är ingenting jag direkt ångrar. I'm living the dream! Dessutom har min familj alltid stöttat mig.

Elektricitet i luften

När Smulter hörde sitt namn utropas i högtalarna steg stämningen.

Fredrik Smulter är nybliven världsmästare och världsrekordhållare
Fredrik Smulter är nybliven världsmästare och världsrekordhållare - Spela upp på Arenan

- Den blev som elektrisk. Jag hörde hur de talade om ett "historiskt lyft" och det gör en ganska laddad. När jag hade lyft spred sig en konstig känsla. Amerikanen Jonathan Leo skulle ännu försöka gå om mig. Det kändes som att jag hade blivit överkörd av en bil.

Fredrik Smulter tar dagen som den kommer. Just nu trivs han bra med livet.

- Jag älskar det jag gör och kommer att hålla på så länge kroppen håller. Nu siktar jag på VM i Sundsvall om ett år.

Läs också: Världsrekord av Fredrik Smulter