Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Ordförandebyte missgynnade SDP i EU-valet"

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Birger Blomqvist och Frey Karlsson vid Birgers bil.
Bildtext Yle Västnylands snackare Birger Blomqvist och Frey Karlsson
Bild: Yle/Veronica Montén

Måndagssnacket blev ett tisdagssnack den 27 maj. Frey Karlsson från Sjundeå och Birger Blomqvist från Karis snackar om resultatet i EU-valet, kustbanans framtid och om tankarna att flytta handbollsturneringen Sjundeå cup till en grannkommun.

Måndagssnack del1 - Spela upp på Arenan
Programmet är inte längre tillgängligt

Svenska folkpartiets Nils Torvalds och Samlingspartiets Alexander Stubb var röstmagneter i Västnyland i EU-valet 2014. Det var också SFP och Saml. som fick flest röster i vår egen region. SDP åkte däremot på en brakförlust medan Sannfinländarna gjorde ett ganska bra val också i Västnyland.

Blomqvist och Karlsson är nöjda över att SFP lyckades samla så många röster, men samtidigt förundrade över det stöd Sannfinländarna har fått. I fråga om SDP:s svaga resultat lyfter Blomqvist upp ordförandebyte som en bidragande orsak till att partiet förlorade röster.

- Det som också är beklagligt är att det gick som det gick för SDP. Turbulensen runt det socialdemokratiska partiet i och med ordförandevalet inverkade troligtvis åtminstone en del på valresultatet.

”Kommunerna måste stöda kustbanan ännu mer”

Den planerade järnvägssträckan mellan Åbo och Helsingfors via Esbo, Lojo, Salo och Vichtis har varit på tapeten igen.

EU satsar som bäst på ett nytt trafikprojekt som går ut på att utveckla stambanenätet i Europa. Tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors är en del EU:s trafikprojekt och det här gör att kustbanan kan komma i skymundan.

Tisdagssnackarna anser att kommunerna kring kustbanan i högre grad borde satsa på att jobba för kustbanan. Karlsson menar att många kanske inte har tagit planerna på en Elsa-bana på allvar.

- Många kanske har tänkt att det inte kommer någon Elsa-bana i alla fall och att planerna aldrig kommer att förverkligas. Därför har man inte aktiverat sig. Jag tycker man kunde ha gjort mera. Ett färskt exempel där man fått resultat till stånd då man engagerat sig är motorvägen från Stensvik till Kyrkslätt.

”Sjundeå cup ska spelas i Sjundeå”

Tävlingsledaren för Sjundeå cup anser att Sjundeå kommun inte stöder handbollsturneringen tillräckligt mycket. Därför har det funnits tankar att flytta handbollsturneringen till en grannkommun.

Frey Karlsson säger att Sjundeå IF, företagen och Sjundeå kommun behöver Sjundeå Cup.

- Handbollsturneringen ger möjligheter att sköta ungdomsarbetet ganska långt. Försvinner den här turneringen är det inte så lyckat.

Birger Blomqvist betonar att det att Sjundeå IF hotar med att lämna kommunen inte är rätt väg att gå.

Effektivera!