Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Blåvita bandet

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 09:11.
Vy från vit kajak på öppet lugnt hav.

Den 14 juli sjösätter vi kajakerna vid gästhamnen i Vederlax, ett stenkast från den ryska gränsen. Efter det är det i vår egen skärgård och längs vår egen kust som vi kommer att vistas i 5-6 veckor. Tanken är att i realtid här på webben och i Radio Vega skildra vår egen skärgård då den visar upp sin allra bästa sida. Och tanken är att någon gång i slutet av augusti nå den svenska gränsen vid Torneå.

Reportage och intervjuer

Det blir många möten med människor, besök på spännande platser och inte minst en närkontakt med havet. Det betyder också att rapporteringen och hela vår resa helt och hållet är beroende av havet och av väder och vind. Ibland ligger vi kanske inblåsta på någon ö, ibland bunkrar vi upp mat- och vattenförrådet samtidigt som vi tar oss en pratstund med skäribor, sommargäster och turister.

Tältliv och couchsurfing

Havskajakerna är fullpackade med all tänkbar friluftsutrustning inklusive gaskök, mat, tält, sovsäck och kläder. För webb- och radiorapporteringen har vi med oss smarttelefoner, pekdatorer och olika slag av batterier och ackumulatorer. Vi är i princip självförsörjande men tackar inte nej till erbjudanden om tältplats eller en uppfriskande bastukväll. Och vi ser fram emot att få medpaddlare någon dag. Hör gärna av er via sms, numret är 040 593 8082.

Sex paddlare

Sammanlagt är vi sex paddlare som tar oss fram längs kusten i sommar. Med mig har jag Henrik Ahlskog, Peter Lüttge, Bertel Backholm, Stefan Jansson och Leif Lunabba. Henrik paddlar sträckan Vederlax-Helsingfors, Peter är med från Helsingfors till Nagu, Bertel ansluter sig i Kimito och följer med till Vasa, Stefan paddlar Kristinestad-Jakobstad medan Leif kommer med från Jakobstad norrut. Vem som paddlar med mig in i Torne älv är i skrivande stund ännu öppet.

Varför

Det finns några svar: för att kusten finns där och lockar, för att skildra vår fina skärgård och dela med oss till andra, för att visa att långsamt och länge kan ha ett större mervärde än snabbt och kort, för att det enkla och naturnära kan kombineras med mobil teknologi och online-rapportering.

När och var

Starten sker i Vederlax måndagen den 14 juli. Hela resan kan följas här på svenska.yle.fi och i Radio Vega i program som Radiohuset , Naturväktarna och Lördax.