Borgå får en ny guldsmed
Skolavslutningar och utexamineringar hör våren till.
Östnylänningen Laura Tennberg har glädjen att från och med i morgon den 28.5 kunna titulera sig Guldsmedsartesan.
Tennberg har alltid tyckt om att pyssla allt möjligt och är från tidigare smyckesartesan. I och med sin tidigare utbildning och flera praktiker i guldsmedsaffärer vaknade hennes intresse för guldsmide. Laura Tennberg säger att hon alltid har velat göra något med händerna.
Guldsmide kräver tålamod
Utbildningen i guldsmide på Lahden muotoiluinstituutti har varit praktiskt förankrad. En uppgift kan till exempel gå ut på att laga en ring med tre stycken infattade stenar. Annors får eleverna ganska fritt bestämma om utformningen.
-Tålamod måste man ha, det är små grejer vi håller på med. Det är inte millimeter vi talar om utan en tiondel av millimetern och ibland mindre också säger Tennberg.
Trenderna inom guldsmidesbranschen ändrar väldigt långsamt. Det kommer hela tiden lite nytt, men samtidigt används utförliga traditionella guldsmidesmetoder. Verktygen som används är ofta gamla. Vissa guldsmedsaffärer använder hundra år gammal utrustning. Främst syns trenderna i färgen och storleken på infattningsstenarna. Nu just är vittguld jätte populärt och har egentligen varit det ganska länge menar Tennberg.
-Det roligaste med guldsmide är det småpetiga arbetet vi håller på med. Man måste vara praktisk och pedant. Det är slutprodukten som är avgörande. Jag tycker om tekniker, att infatta stenar och att gravera.
Laura Tennberg intervjuades av Mathias Gustafsson.