Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Sex timmar bastu med Elin och Mårten

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 16:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Trailer: Bastukväll på Strömsö 18.6 - trailer 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Elin Skagersten-Ström och Mårten Svartström har valts till programledare för Bastukväll på Strömsö, en maratonsändning i Yle Fem den 18 juni.

De kommer under kvällen att få ställa många frågor, kring många teman till en lång rad experter. De kommer att ställa era frågor och sina egna. Men vi börjar med att låta värdarna få svara på några grundläggande frågor om själva uppdraget.

Hur reagerade du när du blev tillfrågad om att stå värd för ett direktsänt bastumaraton?

- Jag blev jätteglad, det kändes som ett program gjort precis för mej, säger Elin. Ända sedan barnsben har jag älskat att bada bastu och att få jobba med ett projekt där jag helt fått snöa in på bastu har varit guld. När det gäller själva direktsändningen blev jag stolt över förtroendet, det ska jag inte hymla med. Det är dessutom ett av de element jag saknat från mitt tidigare jobb som programledare på radion - att få vara här och nu med publiken och sen är det över. Att det sen blev en så här stor direktsändning att börja med försöker jag att inte tänka på så mycket.

Mårten ligger i lä här. Han var inte alls lika entusiastisk som Elin.

- Först var jag mycket skeptisk: Vadå, bada bastu i 5-6 timmar? Ingenting för mig. Men sedan när jag fick berättat för mig vad allt som skulle ingå i programmet så blev jag intresserad, det verkade ju både intressant, roligt och verkligen ambitiöst. Definitivt en utmaning som jag ville anta! Dessutom måste jag ju erkänna att jag aldrig hade satt min fot på Strömsö tidigare, så nu skulle jag få en bra orsak.

Trailerproduktion inför Bastukväll på Strömsö.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Har du tidigare erfarenhet av en så här lång sändning med så många medverkande?

- Jo, men inte som programledare, utan som producent, berättar Mårten. Jag var med som en av innehållsproducenterna de tre första gångerna som Yle sände Näsdagen, som ju numera är ett årligt återkommande program på senhösten. Näsdagen är ju en 6-timmar lång direktsändning med underhållning, musik, intervjuer, inserter m.m. som samlar in pengar till fattiga barn i u-länder.

Mårten nämner inte att han är en av värdarna för Min Morgon och har en hel del erfarenhet av direktsänd tv också framför kamerorna. Nå, nu är också det nämnt.

- Jag är väldigt glad över att få jobba i ett professionellt team där jag känner att jag kan koncentrera mig på mitt jobb så får dom andra göra det som dom är bäst på. Vi är ju två programledare som delar på ansvaret och dessutom har vi flera duktiga redaktörer som sköter vissa delar av sändningen så jag ser det inte som att jag ska vara i farten sex timmar i ett sträck, säger Elin.

Trästockarna inspekteras en första gång.
Bildtext Johan Ångerman inspekterar stockarna för bastubygget.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Vad ser du mest fram emot under kvällen?

- Hela bastubygget som Jim och Johan ska dirigera känns som ett vansinnesprojekt som förstås ska bli jättespännande att följa, säger Elin. Det ska också bli intressant med alla bastuentusiaster som vi samlat i bastubyn - dom som har byggt om allt från flygplan till växthus för att få en helt unik mobil bastu. Så är jag väldigt glad åt att vi lyfter upp en så gammal tradition som bastubaderskan som ju var obestridlig chef i bastun förr. Och så här kan jag fortsätta ett bra tag till - det finns så mycket i programmet jag ser fram emot.

Mårten ser uppenbarligen mest fram emot att följa allt som kan gå snett och allt det där som kan sluta hursomhelst.

- De olika utmaningarna, bastubygget som skall lyckas på mindre än sex timmar, de helgalna bastutesten, tävlingarna osv. där det kan ske precis vad som helst! Och givetvis adrenalinkicken av att få stå i direktsändning och leda ett originellt program.

Har du redan hunnit se några mardrömmar om kvällen eller gjort upp något riktigt skräckscenario?

- Nej, det ligger inte alls i min natur. Jag tror alltid på succé. Nånej, inte riktigt så heller, säger Elin och bromsar in lite.

- Men jag blir lite förvånad när folk börjar oja sig om det skulle bli åskväder eller nån skulle skada sig på bastubygget, det känns som att vi förbereder oss så bra för alla eventualiteter. När sändningen närmar sig kommer jag säkert att bli lite nervös men just nu är jag bara förväntansfull och väldigt peppad.

Ditt eget förhållande till bastubadande?

- Badar själv regelbundet, både på landet och i stan, och favoritbastun är utan tvekan den vedeldade bastun med snart 100 år på nacken som befinner sig på holmen ute i Sibbo skärgård, berättar Mårten.

Också Elin är en bastunjutare.

- Passionerat. Jag tycker om att bada bastu, att bada länge och ordentligt. Det beror nog på att jag hade en mycket god lärare i bastubadande också. Min moster Gullan lärde mig och min kusin om bastuns vett och etikett från att vi var små och hängde hela somrarna ute vid ett fiskeläge i Sundom skärgård. Bastubadandet var dagens höjdpunkt och vi var alltid väldigt besvikna och sura de få kvällar vi inte badade bastu. Vi fick vara med och hjälpa till att bära in vatten, hämta ved, göra upp eld och vänta. När bastun var lagom varm började vi bada. Vi skulle inte kasta bad förrän vi svettades, då var kroppen redo. Moster lät oss ta med barbiedockorna in i bastun och det bidrog säkert till vårt tålamod. När det blev för varmt var det bara att hoppa i det oftast kalla havet en stund för att orka fortsätta. Vi var sällan redo att sluta när det var dags för männen i familjen att bada. Jag har så många idylliska minnen från sommarbastandet att det är som att återuppleva barndomen lite när jag badar bastu nu.

Trailerproduktion inför Bastukväll på Strömsö.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Tänker du lära dig allt om bastubadande inför den här sändningen eller räknar du med få nya insikter under kvällen?

- Jag har under vårens lopp insett att jag vet väldigt lite om bastu. Insikterna kommer vart efter i kontakterna med gästerna och i förberedelserna, men det är omöjligt att lära sig allt, ämnet är otroligt brett. Jag tycker det är otroligt fascinerande med människor som nördar in sig på ett ämne och det ska bli kul att få ge några av de här personerna möjlighet att ta plats och berätta om sin passion.

Mårten har en klar strategi för kvällen också han.

- Tänker bara ställa fiffiga frågor under kvällen och räknar med att jag är en bastuexpert när kvällen och programmet är till ända!

Elin Skagersten-Ström och Mårten Svartström.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Vad tänker du göra för att försäkra dig om att vädret är vackert den 18 juni?

- Fel fråga till en gammal scout, det finns ju bara bra väder! utbrister Elin. Så jag behöver inte göra ett dyft, allra minst bekymra mig. Jag är ju obotlig optimist som ändå trivs i duggregn så jag koncentrerar mig på mina frågor och tänker mig att allt löser sig. Dessutom, om nån vågar försöka sig på att bygga en bastu på sex timmar så vågar jag vara med och göra en direktsändning ute en finsk sommar.

Mårtens fråga var bättre än min.

- Vete fan…måste det vara vackert?

Nu får Mårten och Elin ställa frågorna, sina egna och de frågor ni vill att de ställer alla de experter och förståsigpåare, tyckare och njutare som kommer till Strömsö för bastukvällen den 18 juni.

Läs också:
Bastumaraton på Strömsö
Det omöjliga bastubygget fungerar på papper
Bastubad när det är som bäst

Och vi du skicka oss din egen bastubild så kan du göra det här: Din bästa bastubild