Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Parkliv i Berlin

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 15:18.
Tempelhof, Berliln
Bildtext Look how beautiful det är vid Tempelhof!

Glöm Brandenburger Tor och judiska minnesstenarna - det här är guiden till de bästa parkerna och barerna i Berlin. För det är ju ändå det bästa som finns, eller hur?

Jag kom nyligen hem efter en vecka i Berlin. Det var cirka 30 grader varmt varje dag och jag klarade inte av att göra mycket annat än äta falafel och sitta i parker. Här kommer några av mina bästa tips!

Topp tre Parker

1. Görlitzer Park

Görlitzer Park, Berlin.

Det är inte alla som vill gå ensamma genom Görlitzer Park efter mörkrets inbrott, men dagtid och ända till solnedgången är det ett utmärkt ställe för picnic och hippiehäng. I parkens västra del ligger något som kunde se ut som en gammal amfiteater men som i verkligheten är ett vattenfallsprojekt som misslyckades. Istället för ett ståtligt och mysigt vattenfall finns där nu cementblock av olika höjder som fungerar utmärkt som sittplatser åt trötta stadsresenärer eller ivriga kvällsfestare.

Nedanför det misslyckade vattenfallsprojektet kommer du troligtvis att se människor som spelar fotboll, olika instrument eller bara hänger på gräset. Blir du hungrig finns det också ett par restauranger på området och om du är riktigt sneaky använder du deras toaletter istället för att försöka att bemärkt sätta dig på huk i buskagen.

2. Tempelhof

Säga vad man vill om de gamla tyskarna men bygga enorma hus kunde de i alla fall. Den nedlagda flygplatsen Tempelhof var i ett skede bland världens 20 största byggnader. Nazisterna rekonstruerade Tempelhof under andra världskriget och under Berlinblockaden skeppade västmakterna in mat via luftbryggorna som ledde till Tempelhof och lyckades föda Väst-Berlins befolkning under den 11 månader långa blockaden. Under kalla kriget var flygplatsen bas för amerikanska flygvapnet och fungerade också som en kommersiell flygplats.

År 2007 bestämdes det att Tempelhof ska stängas ner som flygplats och 2010 invigdes den som en stadspark. Att sitta vid landningsbanorna och grilla eller bara dricka club-mate är oslagbart en varm majeftermiddag. Öppna fält så långt ögat kan nå, grillfester på gräsplanerna och en enorm flygplatsbyggnad i bakgrunden. Oslagbart och lite overkligt.

3. Volkspark Hasenheide

Hasenheide, Berlin

Här jagade man harar förr, nu lapar man mest sol - eller köper droger. Förutom droghandeln är Hasenheide som ligger mellan U-bahnstationerna Hermannplatz och Südstern en alldeles ypperlig park. Förutom vidsträckta gräsmattor finns det gott om träd och skogsdungar att gömma sig i, om man till exempel känner naturen kalla på en.

Hasenheide är kring 50 hektar stort, så det ryms en och annan person och hund på området.

Topp tre barer

1. Club der Visionäre

Club der Visionäre, Berlin.

Berlin har gott om klubbar och många barer, men vill man ha något lite mittemellan dessa två kan man bege sig till Visionäre. En klubbliknande bar där sittplatser finns och musiken inte är alltför hård. Det bästa med det hela är att Club der Visionäre ligger på vattnet, i ett båthus som breder ut sig på en brygga.

Nu har man ändå satt upp staket på bryggan så en kan inte mer sitta och dingla med fötterna i floden en varm sommarnatt. Men närheten till vattnet är ändå oslagbart.

2. Innergårdsbaren

Innergårdsbaren i Berlin

Ja, jag erkänner. Baren heter inte innergårdsbaren. Den heter något helt annat som jag aldrig fick reda på men den är ändå värd att nämnas. Baren ligger på Schlesischer Strasse mellan baren Cake och Club der Visionäre och befinner sig såklart på en innergård.

På gården finns bänkar byggda av lastpallar, en cirkushäst och en gammal hästvagn. På vägen till vessorna finns ett piano som vem som helst kan spela på. Alltså endast bra saker på denna bar. Tusen poäng om du hittar den!

3. Ichiban

Ichiban Karaoke, Berlin.

Ichiban Karaoke ligger vid Warschauer Strasse U-bahn-station. På baren kan man antingen välja ett eget litet rum eller sjunga på den stora scenen framför alla. Rummen har namn efter olika musiker och har du tur hamnar du kanske i Kurt Cobain-rummet. Dessutom får man betjäning på svenska. Om man har ännu mer tur.

Alla måste testa ett karaokerum i sitt liv, det är nog så gott som lag på det.