Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Han utrotar på beställning

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Jouni Siltala utrotar löss.
Bildtext Jouni Siltala visar hur det går till då han bekämpar vägglöss i en lägenhet.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Vägglöss finns i mängder i huvudstadsregionen. Enligt Jouni Siltala som håller på med bekämpning av ohyra är problemet större i huvudstadsregionen än i resten av landet. Också miljöcentralen vid Helsingfors stad slår larm.

Vägglöss

 • Vägglöss lever inne i hus. Under dagen håller de till i springor i huset och under natten kommer de fram för att sticka människor som sover.
 • Lössen drar sig till människors utandningsluft och kropssvärme för att suga blod.
 • Lössen kan ändå överleva inomhus flera månader utan blod.
 • En vägglushona lägger 200-500 ägg under sin livstid. För att den ska lägga ägg bör det ändå vara över 10 grader.

  Källa: Wikipedia

 • Problemen med vägglöss har blivit besvärligare i Helsingfors och i vissa hus och husbolag har det funnits löss i flera år eftersom de är så svåra att bli av med. Det här uppger miljöcentralen i Helsingfors.

  Sjukhus, daghem och hemvårdare inom staden kommer i kontakt med löss genom sina klienter och patienter.

  - Vägglöss går inte att utrota själv, det behövs alltid professionell hjälp, säger miljöinspektör Kaisa Hiltunen.

  Enligt henne är orsaken till problemen att människor rör sig allt mer. Jouni Siltala som håller på med bekämpning av ohyra, bland annat vägglöss, är inne på samma linje.

  - Det är inte längre fråga om vem som har varit utomlands och tagit med sig vägglöss till Finland. Vi har nu i några års tid bekämpat dem och märker att de sprids ganska bra inom landet. Lössen kan komma från vilken granne som helst som har fått dem av en annan granne, säger Siltala.

  Han säger att vägglössen började öka i Finland 2007-2008.

  Många låter bli att anmäla löss

  Siltala säger att många inte känner igen vägglöss.

  - Många känner inte igen lusbett och kan tro att det är fråga om myggbett, speciellt om de uppstår på sommaren.

  - Det besvärliga är att i större hus finns det fler ställen för lusen att gömma sig. Och bekämpningsmedel hjälper mot vägglöss bara i några dagar när det mot annan ohyra hjälper i en vecka. Vi måste därför hitta lusens bo och riva ner väggar och listar för att komma åt dem. Invånarna är inte alltid med på det här utan tror att man bara med hjälp av gift kan döda dem, säger Siltala.

  En vägglus.
  Bildtext Vägglusen kan bli upp till 10 mm lång.

  Siltala säger att det finns många som inte heller anmäler att det finns löss i lägenheten.

  - Den som hittar vägglöss anmäler inte alltid, utan istället kan det gå så att det är en granne som anmäler, eller grannens granne. Och då kan det hända att vägglössen redan har spritt sig, till exempel genom rören eller genom smutstvätten som förs till tvättstugan. Lusen klarar sig dessutom flera månader utan blod och under den tiden hittar de lätt nya offer.

  Städad lägenhet hindrar inte lössen

  - Exempelvis kan den som hittar löss istället för att anmäla det slänga bort sin säng där lössen har hittats och då kan lössen falla från sängen till trappan när sängen förs ut. Lössen överlever fallet och tar sig därefter till olika våningar och in till olika lägenheter och några månader sedan märker grannarna att de har löss i lägenheten.

  Siltala säger att då han och hans kolleger tar itu med en lägenhet där det finns löss börjar man med att kartlägga situationen.

  - Vi måste alltid först ta reda på hur utbrett problemet är och om det också finns löss i andra lägenheter. Annars gör vi bara onödigt jobb.

  Siltala säger att mängden löss i en lägenhet inte hänger i hop med hur bra städad lägenheten är.

  - Fastän en lägenhet är hur ren som helst hindrar det inte en lus från att ta sig in. Det enda lusen vill ha är människoblod, då är den lycklig.