Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vill sälja 250 hyresbostäder

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 07:25.
Borgå stads hyreslägenheter vid Fredsgatan 37
Bildtext Fredsgatan 37 ska säljas ut
Bild: Yle/Carmela Walder

Borgå planerar att sälja 250 bostäder som är i stadens direkta ägo. De säljs antingen till A-bostäder, till ett bostadsbolag som är i stadens ägo eller på den privata marknaden. De bostäder som är i för dåligt skick rivs.

Stadsstyrelsen tar ställning till stadsdirektör Jukka-Pekka Ujulas förslag på måndag. Det här är en så stor och viktig fråga att den väcker diskussion i stadsstyrelsen, säger Ujula. Ujula gissar också att de som bor i hyresbostäderna kommer att reagera.

Det som stadsstyrelsen tar ställning till på måndag är ett principbeslut om vad staden ska göra med 250 bostäder som staden äger. Varje gång en försäljning sedan blir aktuell så behandlas också den i stadsstyrelsen.

- Det kan ta flera år innan någonting konkret händer, säger Ujula.

Det dåliga läget på bostadsmarknaden påverkar. Idag är det svårt att sälja mindre attraktiva objekt så staden räknar med att det här är en satsning som tar många år i anspråk.

h3>Kvarleva från sammanslagningen

Såsom det är idag så är bostadsmassan inte enhetlig. Den har kommit till under årens lopp.

- Det här är en kvarleva från sammanslagningen av Borgå landskommun med Borgå stad, säger Ujula.

Målet är att koncentrera ägandet och på det här sättet förbättra underhållet av fastigheterna.

Vilka hör vart

De bostadsbolag som planeras övergå i A-bostäders ägo är fastigheter som är byggda med Aravalån. De får inte säljas på den privata marknaden innan lånet är tillbaksbetalat. Det handlar om bostäderna vid Adlercreutzgatan 11, Nordenskiöldsgatan 2 och Drottninggatan 4.

De bostäder som är fritt finansierade koncentreras till det som idag är bostadsaktiebolaget Suolapuro. Hit hör bostäderna vid Wittenbergsgatan 1, Östra Långgatan 25, Sibeliusbulevarden 9 och Vårbergavägen1. Suolapuro byter så småningom namn. Bolaget förblir i stadens ägo.

De låga blåa husen vid Sibeliusbulevarden 9 och Vårbergavägen 1 har ett bra läge och kunde vara attraktiva att sälja på den privata marknaden, men det skulle krävas en stadsplaneändring för att få bygga nytt på tomterna.

Objekt till salu

De bostäder som kommer till försäljning ligger vid Råbackavägen 1, Tjänstemannavägen 4, Edelfeltsbulevarden 23, Plogvägen 10 och Fredsgatan 37.

Vid Fredsgatan 37 finns ett gammalt vackert trähus, vid Edelfeltsbulevarden 23 ett äldre höghus och vid Plogvägen 10 flera radhuslägenheter.

De här blir enskilda bostadsbolag där Borgå stad säljer ut lägenheterna, en lägenhet i taget. De nuvarande hyresgästerna har förkörsrätt. De erbjuds först möjligheten att köpa den bostad de bor i.

Radhusen vid Ebbovägen 499 och bostäderna vid Ringvägen 6 blir kvar i stadens ägo. Radhusen i Ebbo är i så dåligt skick att de troligen rivs.

Många är pensionärsbostäder

Flera bostäder som finns på listan är pensionärsbostäder. De ligger bland annat i Tolkis och Hindhår.

Borgå stad byggde i tiderna pensionärsbostäder, men de fyller inte dagens krav. I dag ska man kunna bo hemma också om man använder olika hjälpmedel såsom rullstol eller rollator. Det är inte möjligt i de här bostäderna. Toaletterna är till exempel inte lämpade för rullstolsbundna.

Social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme hoppas att staden ska ersätta pensionärsbostäderna med moderna servicebostäder som man kan bo i så länge man själv önskar.

Alla erbjuds bostad

De som bor i de bostäder som berörs av förändringarna kommer att kontaktas brevledes inom kort. Staden ser till att de som bor i bostäder som ska säljas blir erbjudna en annan bostad om hyresgästen inte vill köpa den lägenhet han eller hon bor i.

Försäljningen av bostäderna sprids ut på många år så att Borgå har lediga hyresbostäder att erbjuda i stället.

- Men ingen har en subjektiv rätt att bli kvar i sin bostad, understryker Ujula.

Läs också: Osäker framtid för hyresgäster i Borgå