Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sonisphere-arrangörer betalar gravgårdsvakter

Från 2014
Uppdaterad 27.05.2014 17:23.
Bildtext Metallica spelar sin 16:de spelning i Finland på onsdagen.
Bild: YLE/Anna Kyhä

Imorgon blir det Sonisphere-festival på Sandudds badstrand i Helsingfors. Huvudakt är ingen mindre än Metallica och också andra metallkungligheter som Slayer, Mastodon, Danzig och Ghost kommer att underhålla den tunga musikens vänner under onsdagskvällen.

Men en konsert av den här storleken orsakar också en del problem. Inte minst för att stranden ligger intill Sandudds begravningsplats.

Under förra årets Rock the Beach-festival stördes jordfästningar av den höga volymen och av festivalbesökare som irrat in på gravgården för att lätta på trycket. Då spelade bland andra Satan Takes a Holiday under en urnnedläggning. I år betalar arrangörerna för vakter också på begravningsplatsen.

Respektera stället du rör dig på

Att metall inte faller alla i smaken och att Ghost-låtar som Body and Blood eller Depth of Satan’s Eyes kan orsaka svårmod under en begravning kan man ju förstå. Därför kommer alla onsdagens välsignelsetillfällen ske intill Gamla kapellet i utkanten av begravningsplatsen.

Då man rör sig på en begravningsplats är det bra att komma ihåg att visa respekt för andra som vistas där. Även om många gravgårdar (som exempelvis Sandudds begravningsplats) idag betraktas som parkområden är det inte okej att väsnas eller låta sin hund springa fritt där.

En vanlig missuppfattning är att man inte får röka, cykla eller jogga på en begravningsplats, eller att hundar inte skulle vara välkomna. Saken har diskuterats av inrikesministeriet men idag finns inga sådana förordningar.