Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varannan högutbildad känner sig stressad

Från 2014
Uppdaterad 27.05.2014 21:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Varannan högutbildad arbetstagare är stressad - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nästan hälften av alla 40 år fyllda arbetstagare med hög utbildning säger sig vara så stressade att det har en negativ inverkan på arbetshälsan.

Belastning i arbetet är upp till tio procent vanligare hos högutbildade än hos andra arbetstagare, visar en utredning som fackföreningen Akava gjort. Löntagare som upplever brådska i arbetet har i genomsnitt 9,5 sjukdagar om året. Det är dubbelt fler än antalet sjukdagar bland andra arbetstagare.

Kvinnorna belastas mer

I jämförelsen mellan kvinnor och män är har fler kvinnor en för snabb arbetstakt. Av de kvinnor som fyllt 40 år känner sig 52 procent stressade medan motsvarande procent för männen är 42.

Det här kan inte förklaras med för långa arbetsdagar då männen i allmänhet förefaller göra längre arbetsveckor än kvinnorna, säger Maria Löfgren som är direktör på Akava.

- Kvinnorna tar än i dag mer ansvar än männen för barnen och skötseln av hemmet, så de är kanske tvungna att utföra samma arbetsmängd i en hårdare takt.

Frisk personal förlänger karriären

Undersökningen visar också på ett samband mellan arbetstid och stresshantering. Högutbildade som arbetar deltid hanterar arbetspressen bättre än de med heltidsarbete. Det betyder enligt Akava att man kan förlänga yrkeskarriärerna genom att förkorta arbetstiderna.

- Utmaningen i förlängningen av yrkesbanorna är att tillsammans med arbetsgivarna hitta en gemensam syn på förhållandet mellan arbetshälsa, långa yrkesbanor och effektivt arbete, säger Maria Löfgren.

Slutsatserna i utredningen baserar sig på material från Statistikcentralens arbetskraftsundersökning från 2013.