Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Var och en av oss begår tankebrott"

Från 2014
Uppdaterad 27.05.2014 18:40.
Kauko Aromaa
Bildtext Kauko Aromaa, professor i kriminologi.
Bild: Mira Myllyniemi / Yle

Kvinnan och mannen som hade planerat ett attentat mot Helsingfors universitet hade tankar som egentligen inte är helt ovanliga. Var och en av oss begår så kallade tankebrott i något skede av livet, säger Kauko Aromaa, som är professor i kriminologi.

- Destruktiva tankar är jättevanligt. Var och en av oss har sådana tankar i vissa omständigheter. Men vanligtvis leder det inte till att man gör något. Det räcker att man föreställer sig något förfärligt, vilket egentligen bara är hälsosamt. Men när tankarna får utvecklas en längre tid så blir det en fix idé som man inte får leka med och sedan slänga bort. Det blir en ond cirkel som i vissa fall utvecklas till något ytterst farligt, säger Aromaa.

Utagerande inget nytt

Efter skolskjutningarna i Finland och andra attentat utomlands kan det verka som att allt fler agerar på sina destruktiva tankar. Men enligt Aromaa är den här typen av utagerande inget nytt i vårt samhälle - fenomenet har bara tagit nya former.

- Vi har många fall där bittra och utstötta människor har bränt kyrkor. Sådant tycks inte hända i dag, men då gör man i stället något annat. Och den unga kvinnan och unga mannen hade säkerligen kopierat utländska eller finländska modeller. Det säger själv att de beundrade skolskjutningarna. De tyckte att det var fint och ville nu göra något ännu finare.

Modeller kopieras

Och när det väl finns en modell för hur man kan agera så är det lätt för andra att kopiera modellen. Enligt Aromaa har polisen avslöjat flera liknande fall redan i planeringsskedet.

- Modeller är farliga, eftersom också de som annars inte skulle fantisera om något dylikt inser att det är möjligt. Och det här förändrar världen på sätt och vis.

Enligt Aromaa verkade det planerade attentatet mot Helsingfors universitet mycket amatörmässigt, jämfört med skolskjutningarna i Jokela och Kauhajoki, även om också de enligt Aromaa var relativt amatörmässiga.

- Det kan även hända att försvaret kommer att ha rätt i att det inte var helt realistiska planer. Men de har i alla fall samlat ihop flera olika farliga ämnen och vapen, så en beredskap att begå något som orsakar stor skada finns där.

Social nätverk har en central roll

I både Jokela och Kauhajoki handlade det om en gärningsman. Nu skulle det ha funnits två, vilket egentligen inte heller är något nytt.

- De här enstaka gärningsmännen har uppenbarligen varit i sociala nätverk med likasinnade och det här är bara en variant av det här - han har hittat en annan som tänker som han.

Den misstänkta mannen har sagt att han tidigare har funderat på att utföra en massaker i den yrkesskola han gått i. Enligt Aromaa kan kontakten med kvinnan ha förstärkt de här funderingarna.

- Ja absolut. Det här kan hända i det sociala samspelet. När man hittar en som tänker likadant så förstärker man varandras idéer och så blir det i värsta fall bara värre.

Vilken roll har sociala nätverk i den här typen av brott?

- Webben tycks ha en rätt central roll i den här typen av fenomen. Åtminstone i varje fall som det har rapporterats om så finns det ett kontaktnät som på något sätt har varit inblandat. Men det är svårt att spekulera i vad som skulle hända om det inte fanns ett nätverk och vad de här enslingarna skulle göra. Jag skulle nästan säga att de fortfarande skulle gå och bränna en kyrka.

Läs också: