Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Avslöjande kronor

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Tänder med gammal protes.
Bildtext Gammal bro, där tandköttskanten dragit sig uppåt.
Bild: Yle/Stefan Federley

Jag tycker att det ofta syns när människor har framtänder som inte är deras egna. De har ett mellanrum mellan tand och tandkött och en mörk rand vid tandköttet. Vad beror detta på och finns det något sätt att undvika det? Tandläkaren svarar:

Det finns egentligen två olika sätt på vilka man kan se att en person inte har ”egna” tänder. Det ena är det som frågeställaren beskriver och det andra att man gjort tanden i helt fel färg, oftast för ljus.

I båda fallen är det frågan om en protetisk lösning där man gjort en krona. I det fall som frågeställaren beskriver har man vanligen använt sig av en metallokeramisk krona. Det betyder att stommen i kronan är gjord av guld och på denna har man bränt på porslin. Äldre kronor är ofta gjorda av gult guld med akrylfasad och då syns kanten ännu tydligare eftersom den tekniken krävde en guldrand vid tandköttskanten.

Tandingrepp
Bildtext I väntan på en ny bro.
Bild: YLE/Stefan Federley

Då man slipar tanden för kronan ska tandläkaren se till att gränsen för slipningen blir vid tandköttskanten eller till och med lite under den. Då syns inte kronans kant och det uppstår ingen synlig gräns. Ifall slipningsgränsen blir för högt upp på tanden syns gränsen tydligare.

En annan orsak till problemet kan vara den personen har borstat sina tänder lite för kraftigt eller med fel teknik och att tandköttsgränsen har dragit sig bakåt.

Samma problem uppstår också ifall patienten har parodontit, som sliter på stödjevävnaden och resulterar i en tandköttskant som drar sig bakåt.

Konstgjorda framtänder
Bildtext Ny bro i helkeramik och med slipningsgränsen nära tandköttsranden.
Bild: YLE/Stefan Federley

Idag gör man allt oftare helkeramiska kronor. Eftersom hela kronan då är tandfärgad uppstår det inte lika lätt en mörk kant.

Den enda möjligheten att snyggt och bra korrigera ett sådant fel som frågan beskriver är att byta ut kronorna. Det samma gäller ifall färgen är fel. Med dagens teknik och material kan man i helkeramik göra allt snyggare tänder som är naturligt tandfärgade och smälter in med de övriga tänderna.

Mer om ämnet på Yle Arenan