Oro för framtiden bland utvecklingspsykologer
Från och med augusti kräver den nya elevvårdslagen att kuratorerna ska ha en yrkeshögskoleexamen inom hälsovård och det sociala området. Det här innebär att skolkuratorer som studerat utvecklingspsykologi på Åbo Akademi inte mer skulle vara behöriga.

Skolkuratorer som studerat utvecklingspsykologi är inte behöriga
Kaj Björkqvist, professor i utvecklingspsykologi på Åbo Akademi hoppas att lagen ändras.

Professor: Utvecklingspsykologer måste få jobba som kuratorer
- Hoppeligen kommer det här misstaget att rättas till. Det skulle inte finnas en möjlighet att ens fylla alla skolkuratorplatser i Österbotten utan vår utbildning. Vår utbildning är synnerligen lämpad just för det här yrket.
Många utexaminerade utvecklingspsykologer jobbar idag som skolkuratorer. Maria Lingonblad studerade utvecklingspsykologi 1999-2006 och jobbar nu som kurator på Vasa övningsskola. Hon tycker det är beklagligt att man får veta efter några år i branschen att utbildningen inte längre är tillräcklig, men tanken att hon skulle jobba med något annat finns inte.
- Man kan jobba med annat, men just nu jobbar jag som kurator och då tänker jag i de banorna.
Kryphål i lagen
Det finns ett kryphål i lagen som säger att man är behörig om man jobbat minst två år oavbrutet som skolkurator. Detta gäller dock inte längre om man byter jobb eller ändrar på arbetsavtalet. Lingonblad har endast jobbat ett läsår, så hon måste alltså utbilda sig på nytt för att få behörighet.
- Jag är nog öppen för den möjligheten om det ordnas på ett rimligt sätt, men det skulle ha varit roligt om jag skulle ha fått välja det själv.
Lingonblad har diskuterat saken med många av sina kolleger och det finns planer att kanske skicka in en skrivelse. Ämnesföreningen för utvecklingspsykologer på Åbo Akademi, Katharsis, har däremot skickat in insändare till tidningar i regionen. Styrelseordförande Nathalie Wingren, säger att många studerande är oroliga för sin framtid.
- Många av mina klasskompisar har börjat här just för den möjligheten, så det finns en ganska stor oro. Vi har haft flera möten och det har varit ett stort samtalsämne.
Enligt Kaj Björkqvist har man fört diskussioner med studerande och han anser att studerande inte ska vara oroliga för sin framtid ifall lagen inte går att ändra på.
- Då har man möjligheter att läsa till exempel socialt arbete som biämne vid Helsingfors universitet. Det är en lösning som kunde lösa problemet. Universitetet planerar faktiskt en behörighetsgivande utbildning i Vasa som kunde passa som en lämplig komplettering.