Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Toppmöte diskuterade nästa EU-ledare

Från 2014
Uppdaterad 28.05.2014 06:30.
Katainen under EU-toppmötet i Bryssel 20 december 2013.
Bildtext Gårdagens toppmöte blev Katainens sista. Bilden är från ett toppmöte i december.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Det finns ett starkt stöd bland EU-ländernas ledare för att luxemburgaren Jean-Claude Juncker ska bli EU-kommissionens nästa ordförande. Det säger statsminister Jyrki Katainen efter gårdagskvällens EU-toppmöte i Bryssel. Kristdemokraten Juncker var topp- eller spetskandidat för den borgerliga EPP-gruppen.

– Det att EPP är största parti och att valresultatet måste avspegla sig på valet av kommissionsordförande, var en sak som ingen ifrågasatte, sade statsminister Jyrki Katainen.

– Därför skulle jag hålla det för mycket sannolikt att det finns ett starkt stöd för Juncker. Å andra sidan är det inte helt säkert för vi förde ingen namndiskussion om vem som stöder och vem som inte stöder, men det klarnar sedan i de konsultationer som Europeiska rådets ordförande för, fortsatte Katainen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Så här ser det nya EU-parlamentet ut - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Några länders ledare är skeptiska till hela proceduren där Europaparlamentet och de europeiska partiorganisationerna får mer att säga till om på medlemsländernas bekostnad. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt hör till dem.

– Det är inte alla som har erkänt den processen och att vi är en del i detta eller vi står bakom den. Jag ber att få påpeka att det till exempel är så att jag har markerat mot och menar att det här twistar Lissabonfördraget och konstitutionen som den är skriven och där inte vare sig biträtt det här upplägget eller uttalat stöd för någon enskild person och har inte heller gjort det här i kväll, sade Reinfeldt.

Storbritannien vill inte se Juncker som nästa kommissionsordförande för att de uppfattar honom som allt för federalistisk. Den brittiske premiärministern David Cameron ser till exempel hellre Katainen på den posten.

– Det är klart att vi måste ta hand om Storbritanniens situation eftersom landet är en del av EU och fastän de är mer kritiska än majoriteten av alla medlemsstater så måste vi bara samarbeta med dem, sade Katainen.

För Katainen var det här sista EU-toppmötet åtminstone i egenskap av statsminister och han tyckte det var vemodigt.

– Jag hade möjlighet att tacka alla kolleger här och jag sade att jag skulle vara väldigt nöjd om jag skulle möta dem i något annat sammanhang, tillade Katainen.

Dan Ekholm, Bryssel

Läs också:
Juncker på förslag som kommissionsordförande
EU-kritikerna segrade - men kan de samarbeta?