Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attack mot Libyens premiärminister i natt

Från 2014
Uppdaterad 28.05.2014 08:48.
Libyens premiärminister Ahmed Maiteeq
Bildtext Libyens premiärminister Ahmed Maiteeq.

En grupp beväpnade män angrep i natt den libyska premiärministerns hem i huvudstaden Tripoli.

Premiärminister Ahmed Maiteeq undkom oskadd med sin familj medan två av angriparna sårades och greps i en eldstrid med premiärministerns livvakter.

Det är oklart vem som utförde attacken.

Han utsågs till premiärminister nyligen i ett kaotiskt och omstritt sammanträde i parlamentet som domineras av islamister.

Maiteeqs föregångare Abdullah al-Thani avgick i april efter att han och hans familj hade utsatts för attacker och hotelser.

Hot om upptrappat våld

Ansar al-Sharia, en av de största och mest radikala islamistgrupperna, hotar samtidigt att trappa upp striderna mot upprorsmän i Tripoli och landets näst största stad Benghazi.

Upprorsmännen som får stöd av delar av armén och flera inflytelserika stammar och moderata milisgrupper leds av ex-generalen Khalifa Haftar.

Haftar som länge levde i landsflykt i USA vill avsätta regeringen och hålla nyval i sommar.

Haftars styrkor försöker driva ut islamisterna från Benghazi och de stormade parlamentet i Tripoli förra veckan.

USA sänder krigsfartyg för eventuell evakuering

USA uppmanar nu alla amerikaner att lämna Libyen omedelbart på grund av det kaotiska och allt mer våldsamma läget i landet.

Den amerikanska flottan har också placerat ett fartyg med helikoptrar och tusen marinsoldater i Medelhavet för att kunna ingripa i Libyen vid behov.

Fartyget USS Bataan är också redo att evakuera ambassadpersonal och andra amerikaner från Libyen, efter hot om planerade attacker mot amerikanska mål i Libyen.

USAs ambassadör Christopher Stevens och tre andra amerikaner dödades i en attack mot USAs konsulat i Benghazi år 2012.