Hoppa till huvudinnehåll

Sport

16-åriga Eirin Losvik siktar på junior-EM

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Eirin Losvik satsar på fälttävlan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Eirin Losvik från Nykarleby är en av Finlands mest lovande juniorer inom den stenhårda hästsporten fälttävlan. Hennes huvudmålsättning för i år är junior-EM i augusti.

Tilde och Eilin Losvik förbereder Faith för lite hoppträning.
Bildtext Systrarna Losvik förbereder Faith.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Hon bestämde sig egentligen aldrig för att börja med fälttävlan – det bara liksom blev så. Hennes tränare föreslog att de skulle testa på lite, och på den vägen är det.

– Jag tycker det är den roligaste grenen. Det är mångsidigt och jag får göra allt. Jag behöver inte välja, så det är mycket enklare, säger idag 16-åriga Eirin Losvik.

Yle Sporten hälsade på hos systrarna Losvik vid familjens stall i Forsby i Nykarleby. Eirins äldre syster Hilde fanns, som så ofta, vid Eirins sida och hjälpte till med träningen på hästen Faith.

Faith och Eirin rider tillsammans för tredje säsongen nu. Den första säsongen blev det FM-brons medan ekipaget ifjol vann FM-guld och fick representera Finland vid nordiska mästerskapen.

– Vårt samarbete fungerar nog i några år till, men han kan inte gå upp hemskt många fler klasser. Sen gäller det att hitta en häst med högre utvecklingsgrad, förklarar Eirin Losvik.

Dynamisk duo

Vad är fälttävlan?

  • Fälttävlan är inom ridsporten en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet.
  • Tävlingsformen prövar hästens uthållighet, snabbhet och lydnad liksom även ryttarens mod och förmåga att bemästra sin häst.
  • En tävling kan genomföras på en, två eller tre dagar och består av dressyr, banhoppning och terrängritt.
  • Fälttävlan figurerar första gången som OS-gren 1912.

(källa: Wikipedia)

Faith, eller "Veeti", som systrarna kallar honom är i dag nio år gammal och en mycket passande häst för den unga Eirin.

Pirkko Herd jobbar som regionstränare inom fälttävlan på Finlands ryttarförbund och har känt Eirin i ett decennium. Hon tycker också att Eirin och Faith just nu är ett vinnande koncept.

– Det är en rejäl häst och ett säkert val för en som ännu är i junioråldern. Faiths kunnande räcker bra till för den nivån de tävlar på. Det är en ärlig häst och samarbetet mellan Eirin och Faith är bra.

Enligt Herd är Faiths främsta utvecklingsområde banhoppningsdelen.

På längre sikt kommer Eirin ändå att tvingas se sig om efter en ny danspartner om hon vill fortsätta utvecklas. Det är inte världens enklaste grej. När man sen väl hittat en ny häst gäller det att snabbt hitta kemin med sin nya partner.

– Det tar sin tid, det blir en liten paus i utvecklingen då allt går lite långsammare. Man skall lära känna varandra och hitta de rätta knapparna. Sen är man snabbt tillbaka om det fungerar.

För tillfället är det ändå Faith som gäller, och ekipaget har lyckats väl den senaste tiden. Vid en lång, internationell enstjärnig tävling i fälttävlan i franska Fontainbleu lyckades Eirin nyligen nå en sjuttonde plats bland 60 deltagare i den öppna klassen.

Nära en plats i EM

Eirin Losvik rider och Hilde Losvik assisterar i Forsby i Nykarleby.
Bildtext Träning på gång i Forsby.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Tävlingen i Fontainbleu fungerade som en sorts kvaltävling för junior-EM i augusti. Eirin tror själv att hennes prestationer där var nog för att övertyga förbundet om en plats i EM-truppen.

Också Pirkko Herd på förbundet är försiktigt positiv.

– Jag tror och hoppas att Eirin är med vid EM. Det finns ännu vissa nationella krav som vi inte ännu känner till, men jag tror hårt på att hon skall få vara med, förklarar Herd.

Herd känner väl till Eirin Losvik och i landslagsringen har Eirin dessutom hjälp och stöd av en finsk legend inom fälttävlan, landslagstränaren Piia Pantsu.

Enligt Pirkko Herd är Eirin en ideal adept.

– Hon har en bra ambition och är redo att jobba hårt, men hon tar också hänsyn till hästen, belyser Herd.

Kärleken till djuren lär Eirin eventuellt ha ärvt från sin mor, som driver en djurklinik vid familjens stall i Nykarleby.

Ambitiös framtid

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Eirin Losvik satsar på fälttävlan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Säsongens huvudmålsättning är solklar och FM om ett par veckor i Ypäjä är ett steg på vägen mot målet. På längre sikt vill Eirin Losvik representera Finlands färger på absolut högsta nivå.

– Jag skulle jättegärna åka till OS, men jag måste bli ännu bättre. Egentligen är inte OS den svåraste tävlingen i grenen, utan VM och EM är större. Svårighetsgraden är högre där. I OS är det däremot otroligt många som tittar. Det skulle vara otroligt häftigt att representera Finland i de sammanhangen, funderar Losvik.

Att det blev just fälttävlan, som är en fartfylld och tidvis farlig gren för Eirin Losvik är ironiskt med tanke på starten. När äldre syster Hilde ville börja rida hakade den fyra år yngre Eirin på. Mamma Maria hade egentligen bara ett krav på systrarna: Börja INTE med fälttävlan!

– Det var precis så! Hon är rädd, hon vet hur farligt det kan vara och hon vill inte att vi skall skada oss, förklarar Eirin.

Är du rädd?

– Faktiskt inte så ofta. Jag är alltid nervös före, och jag vet vad som kan hända. Det har fortfarande gått både stadigt, stabilt och säkert för mig och jag litar på min häst.

Tillsammas med Faith går resan vidare mot säsongens huvudmål.

– Jag hoppas bara att utvecklas och bli ännu bättre. Junior-EM är ett steg på vägen mot att utvecklas som ryttare, avrundar Eirin.