Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Besvärliga månader för Vasa centralsjukhus

Från 2014
Uppdaterad 28.05.2014 12:14.
Teknisk chef Håkan Knip pekar på ringklockan som ska användas efter 22 på kvällen om man ska till förlossningsavdelningen.
Bildtext I riktigt brådskande fall får man köra så nära huvudingången som möjligt och flytta på bilen när man hinner, säger Håkan Knip.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

En tunnel ska byggas mellan huvudbyggnaden och den nya U-byggnaden. Under byggskedet försvinner parkeringsplatser. Reservera 15 minuter extra om du ska till sjukhuset, säger teknisk chef Håkan Knip.

Byggarbete stör trafiken vid Vasa centralsjukhus

4:20

På måndag 2.6 blir det ändringar i trafikarrangemangen vid Vasa centralsjukhus. Byggandet av den tunnel som länkar ihop centralsjukhusets huvudbyggnad och den nya U-byggnad orsakar förändringarna.

Ingången till BB är stängd mellan tio på kvällen och sex på morgonen och patienter hänvisas istället till huvudingången. Tidigare har ingången till B-huset varit i bruk dygnet runt, men begränsas under tunnelbyggandet.

Dessutom är det under byggarbetet inte möjligt att köra fram till huvudingången.

Bristen på parkeringsplatser ökar

Teknisk chef vid Vasa centralsjukhus, Håkan Knip, säger att de som ska till förlossningsavdelningen mellan klockan 22 till 6 på morgonen måste ringa på en ringklocka vid huvudingången.

- Vi har försökt meddela alla patienter om trafikarrangemangen. Om det är möjligt ska man reservera 10 till 15 minuter extra tid. Bristen på parkeringsplatser blir ännu tydligare nu, säger Knip.

Enligt Knip tar sjukhuset i bruk parker och grönområden så att bilar kan parkera även där. Men fler platser får man inte in för tillfället, säger Knip. De parkeringsplatser som finns närmast huvudingången försvinner i samband med byggandet av tunneln.

- I riktigt brådskande fall får man köra så nära huvudingången som möjligt och flytta på bilen när man hinner, säger Knip.

Knip poängterar att det går bra att vända sig till den avdelning som man är i kontakt med för information om trafikarrangemangen.

Sprängningar på området

När tunneln börjar byggas kommer även sprängningar att utföras på centralsjukhusets område. Teknisk chef Håkan Knip menar att sprängsatserna måste vara små eftersom det finns känslig laboratorie- och röntgenutrustning i närheten.

Sprängningarna är schemalagda och i samma schema finns specifika tider för vårdarbete när inga sprängningar får ske.

Tunneln ska vara färdig i slutet av september i år. U-byggnaden, eller Apoteksbyggnaden, börjar byggas kring årsskiftet. Sommaren 2016 ska allt stå färdigt.