Hoppa till huvudinnehåll

Så klarade partierna EU-valet på Twitter.

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bakgrundsbild med loggan för EU-valet 2014.
Bild: YLE/Jami Nurminen

Inför ett val brukar många politiker damma av sina insomnade twitterkonton och öka på sin närvaro i sociala medier. Också partiernas officiella twitterkonton tenderar att spotta ur sig fler tweets ju närmare valdagen man kommer. Men Twitter handlar om kommunikation, inte om hur ofta man trycker på tweetknappen. Därför testade Twitterbloggen hur partierna reagerar om man petar lite på dem på Twitter. Eller närmare bestämt om de reagerar överhuvudtaget.

Twitter handlar om kommunikation, inte om hur ofta man trycker på tweetknappen

Om detta hade varit en hastighetstävlig så hade Sfp varit den överlägsna vinnaren. Det tog inte många minuter innan det pinglade till i min telefon.

Socialdemokraternas valresultat var ju något av en flopp, men på Twitter får de godkänt. De finlandssvenska socialdemokraterna FSD lystrade till mitt upprop också utan ett ping och även moderpartiet vaknade efter ett tag.

De gröna är med sina drygt 10.000 följare det parti som är störst på Twitter. Det tar några gånger men också de reagerar efter ett tag när man puffar på dem.

För övrgt är tystnaden rätt kompakt när man försöker kontakta partierna via deras twitterkonton. Ur KD lyckas jag inte få något svar, men där reagerar ändå partiordförande Päivi Räsänens specialmedarbetare Niklas Andersson på mitt upprop.

De övriga partierna är rena rama bottennappen på Twitter. Varken från Vänsterförbundet , Centern eller Sannfinländarna hörs ett knäpp. Notera också här att då Obs debatt på Twitter frågade hur kandidaterna förhåller sig till ett finskt Nato-medlemskap så bemödade sig endast en sannfinländsk kandidat att svara. Inte heller Samlingspartiets twitterkonto mycket att hurra för, åtminstone vad gäller interaktion. Ensidigt kablar partiet ut sitt budskap utan att verka bry sig om vad som övrigt sker på Twitter. Att reetweeta Alexander Stubb då och då är det längsta man kan sträcka sig till.

Svenska folkpartiet är med sina ca 1000 följare minst på Twitter av de politiska partierna, men där har man kanske bäst förstått att Twitter inte är en propagandakanal utan ett redskap att kommunicera med människor.

Twitterbloggen