Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snowden: Jag var riktig spion

Från 2014
Uppdaterad 28.05.2014 12:14.
Edward Snowden talade via video under en prisceremoni i maj
Bild: EPA/AXEL HEIMKEN

Visselblåsaren Edward Snowden spionerade åt amerikanska underrättelsetjänster. Det hävdar Snowden själv i sin första intervju till ett amerikanskt TV-bolag.

Snowden blev känd över hela världen då han flydde USA och avslöjade den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s övervakning av tele- och datatrafik. Amerikanska myndigheter har försökt tona ner hans position och låtit förstå att han bara hade fungerat som en administratör på låg nivå. President Barack Obama har kallat Snowden för en "29-årig hackare".

I en intervju till den amerikanska TV-kanalen NBC menar Snowden att han arbetade som en riktig spion för amerikanska underrättelsetjänster.

- Jag var utbildad till spion i den traditionella meningen, säger Snowden. Jag bodde och arbetade utomlands under täckmantel. Låtsades ha ett jobb som jag inte hade och använde ett falskt namn. Men jag arbetade som teknisk specialist, inte med människor, inte med att rekrytera agenter.

Enligt Snowden arbetade han både för underrättelsetjänsten CIA och NSA och dessutom som föredragshållare för den militära underrättelsetjänsten.

Den nu 30-årige Edward Snowden flydde USA i maj 2013 och i augusti beviljades han tillfällig asyl i Ryssland. NBC har intervjuat honom i Ryssland och intervjun sänds i sin helhet natten till torsdagen, finsk tid.