Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

VM för vem?

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 15:43.
Nyhetsinslag: Fifas spel bakom kulisserna - Spela upp på Arenan

Om några veckor sparkar världens största mediespektakel i gång. Miljarder människor kommer att bänka sig vid tv-apparaterna för att följa de 32 lag som tävlar om vem som är världsbäst i fotboll. Och den här gången hålls tävlingarna inte var som helst, utan i fotbollslandet nummer ett – Brasilien.

Sami Kolamo som är doktorand i mediekultur vid Tammerfors universitet har följt med alla världsmästerskap i fotboll sedan barnsben. Hemma i bokhyllan finns en lång rad VHS-kassetter med alla VM-matcher som han på den senaste tiden har haft stor nytta av.

sami kolamo
Bildtext Sami Kolamo skriver sin doktorsavhandling om Fifas maktspel
Bild: Yle

- Jag är ett fotbollsfan, men det betyder inte att jag inte skulle kunna vara kritisk.

Kolamo har i sin doktorsavhandling granskat maktspelet som råder bakom kulisserna i världsmästerskapen. Vilken roll har det internationella fotbollsförbundet Fifa? Vem gynnas av spelen? Vad döljer sig bakom de noggrant utvalda bildvinklarna som kablas ut över världen och som miljarder människor tittar på?

- Fifa vill ge en bild av sig som en världsförbättrare som sammanför människor. Organisationen vill förmedla ett intryck av en organisation där pengarna går till gräsrotsnivån.

Det är ingen slump att länder som är kända för att vara korrupta, som Sydafrika, Brasilien, Ryssland och Qatar, står värd för mästerskapen.

Det mesta av pengarna hamnar ändå i fickorna på Fifa, hos utländska jätteföretag som har samarbetsavtal med Fifa och hos de stora byggföretag som bygger arenorna och infrastrukturen.

- Det är svårt att få insyn i Fifa eftersom organisationen är registrerad i Schweiz där det råder banksekretess.

Kontrakten som Fifa och värdländerna har gjort är också hemliga. Men eftersom Brasilien vann budtävlingen kan man anta att Brasilien gav feta löften. Mästerskapen i Brasilien är världshistoriens dyraste, prislappen ser ut att landa på över 8,5 miljarder euro. Det är tre gånger mer än VM i Sydafrika kostade och sju gånger mer än i VM Tyskland år 2006.

- Det är ingen slump att länder som är kända för att vara korrupta, som Sydafrika, Brasilien, Ryssland och Qatar, står värd för mästerskapen.

Brasilianerna ger rött kort

Det har alltid förekommit protester i samband med VM. Fifa hade sannolikt ändå trott att de skulle komma lättare undan i Brasilien där människorna är tokiga i fotboll. Men bildäck har brunnit och tårgasen har legat tjock i samband med protesterna ända sedan förra sommaren då Confederations Cup spelades i Brasilien.

- Folk protesterar inte mot spelen i sig, utan mot arrangemangen, säger Kolamo. Främst är protesterna riktade mot landets beslutsfattare, få känner till Fifas villkor och krav på arrangörerna, säger Kolamo.

I kontrakten finns bland annat bestämmelser om total skattefrihet för Fifa. Fifa lär också kräva vissa inskränkningar i strejk- och demonstrationsrätten. Det är endast Fifas samarbetspartner som får sälja och marknadsföra varor i anslutning till arenorna.

- Vanligt folk gynnas inte av spelen, det har vi bevis för, säger Kolamo.

Yle finansierar verksamheten

Ordföranden för Fifa, Sepp Blatter, har varit omstridd ända sedan han valdes till posten 1998. Han anklagas för korruption och för att sätta ekonomiska intressen före de sportsliga.

Hans brorson Philippe Blatter ansvarar för försäljningen av sändningsrättigheterna som står för över hälften av alla intäkter i VM. Transparency International har krävt mer öppenhet av Fifa både gällande organisationen och finanserna.

Nyhetsinslag: Robert Portman: Folket vill se VM i fotboll - Spela upp på Arenan

Också avtalet som Fifa har gjort med Yle i Finland är hemligt, säger Robert Portman som förhandlar om tv-rättigheterna för Yles del. Han har inte rätt att säga hurdana summor det handlar om, annat än att de är stora. Portman är ändå noga med att under förhandlingarna låta agenterna som säljer rättigheterna veta att Yle är intresserat av att veta vart intäkterna går.

- Vi ser mycket allvarligt på anklagelserna om korruption men samtidigt måste man komma ihåg att det här är världens största och mest följda idrottsevenemang. Publiken vill se matcherna, säger Portman.

Vanligt folk gynnas inte av spelen, det har vi bevis för.

Fotboll är vackert

Också Kolamo kommer att följa Yles sändningar. Han har själv spelat fotboll sedan han var liten och vunnit flera FM-medaljer.

- Jag kan njuta av själva matchen och spelet.

Kolamo irriterar sig ändå över vissa sportredaktörers sätt att blåögt hylla arrangemangen och arenorna.

- I Sydafrika finns det övergivna mammutarenor utspridda över hela landet. I Brasilien är förstås fotbollskulturen en annan, men i till exempel djungelstaden Manaus finns det inte behov av en så stor arena som den som nu byggts där. Där spelar man inte fotboll på samma sätt som vid kusten.

- Folk skulle behöva skolor och sjukhus i stället.

Kolamo är kritisk till att man i bygget av nya arenor och infrastruktur inte utgår från städernas och folkets behov.

- Världsmästerskapen skulle hellre kunna spelas runt om i världen på redan existerande arenor i stället för att nya arenor byggs varje gång.

Sami Kolamo disputerar i mediekultur den 7 juni 2014 vid Tammerfors universitet med avhandlingen "FIFAn valtapeli: Etelä-Afrikan jalkapallon MM-kisat 2010 keskitettynä mediaspektaakkelina"

Läs också:
Nya avslöjanden om vidsträckt VM-fusk