Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den grymmaste performancekonsten

Från 2014
Hon ligger som på en offerbänk i ett brinnande märke som ser ut att vara en blandning mellan manligt och kvinnligt.
Bildtext Hon ligger på en offerbänk (?) i ett brinnande märke som ser ut att vara en blandning mellan manligt och kvinnligt.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Anka gick på Artopus konstfestival i Vasa och är numera ett stort fan av performancekonst. Hon blev både äcklad och fnissig, och lite hypnotiserad också. Kanske mest av allt imponerad ändå.

Jag har inte sett så många performanser, och de jag sett har jag uppfattat som lite tråkiga och intetsägande. Därför har konstformen performance inte stått mig speciellt nära. Ända tills igår (28.5) när jag besökte Artopus konstfestival i Vasa.

Artopus festivalen är i princip helt gjord med frivillig arbetskraft. Det är konststuderande i Österbotten som tagit initiativet eftersom de anser att kulturutbudet i Österbotten inte når upp till deras förväntningar. Projektet började hos de som studerar bildkonst, men spred sig snabbt vidare till de andra linjerna: fotografer, musiker, formgivare, scenkonstnärer och andra från de kreativa linjerna hakade snabbt på.

Förutom de egna talangerna har festivalen också bjudit in en hel del utländska konstnärer, som The Physical Poets från Japan och Korea, performancekonstnären Ouija från USA och så fler konstnärer från Frankrike, Mexico och Estland. De ingår i performancegruppen Non Grata, som just nu åker genom Europa med sin turné Diverse Universe. Som sista nummer på festivalen går konstnärerna samman och gör en stor, och rätt galen improviserad performance.

En av initiativtagarna, Michél Ruths, säger att det är väldigt svårt att förklara vad som händer på festivalen.

- Du kan ta bilder, men bilden ljuger mest av alla. Alla har en subjektiv tolkning av det som sker, och det kan vara rätt eller fel. Vi har ingen aning om vad som kommer att hända, eftersom rummet och miljön bestämmer så mycket, säger han.

Amandus förklarar hur vi uppfattar konst: genom rumpan. Använd alla hål, sa han.
Bildtext Amandus förklarar hur vi uppfattar konst: genom rumpan. Använd alla hål, säger han och åskådarna skrattar högt.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Jag har också väldigt svårt att förklara performanserna jag såg. Jag kan bara säga att de både gjorde mig äcklad och fick mig att fnissa. Den sista (bandet Urval5) gjorde mig smått hypnotiserad. Men mer om det senare.

Ouija

Oujia från USA gick omkring och lade lappar i folks munnar. Sedan tog hon tillbaka dem, en och en, och nålade fast dem i sin egen kropp. Efter en stund såg det ut som om hon skakade av smärta, och åskådarnas miner sade allt: de led med henne. Efter performansen frågade jag henne hur ont det gjorde.

- Jag var så inne i stunden att jag inte kände av smärtan på det sättet. Adrenalinet i kroppen fick mig att skaka. Jag gör ofta mina performanser enligt hur jag mår. De senaste dagarna har jag mått ganska dåligt, och därför blev det väldigt mörkt och deprimerande nu, säger hon.

Lapparna i munnarna då? Vad betydde de? Ouija berättar att lapparna står för skitsnacket bakom hennes rygg. Hon tar orden från munnarna och nålar fast dem på kroppen.

En annan av konstnärerna på plats är Markus Lerviks, Vasakonstnären vars videoinstallation snurrar på utanför Korsholms bibliotek. Den här gången använde han sig av en fläkt och en skottkärra full med gamla torkade löv. Effektfullt resultat.

Löven flyger och bildar en vacker installation. Det doftar höst.
Bildtext Löven flyger och bildar en vacker installation. Det doftar höst.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth


Diverse Universe

I den stora performansen händer det mycket. I varje litet hörn pågår någonting och jag vet inte riktigt vart jag ska titta. Huvudpunkten ligger på Ouija som ligger på marken. Hon ska under de närmsta minuterna gå igenom tre skeden. Hon ska ta konsten till sig. Naken och skör ska hon i slutet möta den yngsta medlemmen i gruppen. En oskyldig bebis. Det renaste av allt, kanske?

Här kan jag inte säga så mycket mer eftersom det här är något du själv måste uppleva. Det var i alla fall sjukt häftigt och när jag gick därifrån hörde jag någon muttra att det här nog var allt för flummigt för dem. Jag ger performansen fem brinnande dammsugare av fem möjliga.

Musiken

Festivalen avslutades med musikaliska nummer av dronemetalbandet Oskryf, elektroniska bandet Urval5 och slutligen Axel Nordmans projekt Disco i mitt hjärta. Oskryf var som väntat mörkt med en grymt snygg videoinstallation i bakgrunden (och avgrundsvrål av sångaren Markus Rosenberg), och Urval5 var de som hypnotiserade mig och resten av publiken.

Urval5:s musik och installation både lät och såg ut som vatten. Ljudet lät som stora vattendroppar och jag fick för mig att jag befann mig i ett rum som alldeles snart skulle fyllas med vatten. Snart skulle jag vara under ytan. Efter en stund hasar sig en annan konstnär fram mot scenen och dyker sedan ner till oss, genom golvet. Jag vet att det låter flummigt, så det här måste du nog också se själv.

Vare sig du inte sett performanser tidigare eller slukar dem varje dag är det här något jag rekommenderar. Mycket eld och nakenhet utlovas. Konstfestivalen fortsätter i Jakobstad i dag och i morgon. Många av konstnärerna är de samma, men performanserna är nya. Här ser du schemat.