Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Osäker framtid för hyresgäster i Borgå

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 07:25.
Fredsgatan 37 i Borgå
Bildtext Många hyresgäster är oroade
Bild: Yle/Carmela Walder

Borgåbor som bor i stadens hyresbostäder är oroade över sin framtid. En del är ovetande om vart de ska flytta då staden säljer husen, andra är rädda för stigande hyror.

Borgå stad planerar att sälja lägenheterna i flera hus på den privata marknaden. De som föreslås säljas finns vid Råbackavägen 1, Tjänstemannavägen 4, Edelfeltsbulevarden 23, Plogvägen 10 och Fredsgatan 37. De som bor i husen erbjuds möjlighet att köpa sin bostad. Om de inte vill eller kan det, erbjuds de en annan hyresbostad.

- Jag har ingen aning om vart jag ska flytta, kanske till Johannisberg, säger en pensionär i prima skick och skrattar.

Det är ett skratt som fastnar i halsen. Sanningen är den att hon sköter om många äldre i centrum, går ut och promenerar med dem och gör deras uppköp. Hon har inte vågat berätta för dem att hon måste flytta. Det skulle vara en alltför stor chock för dem.

Kan inte köpa

Damen säger att hon inte har några pengar att köpa lägenheten. Den ligger så centralt att den skulle vara helt för dyr för henne. Inte heller hennes granne har råd att köpa sin bostad. Han funderar på allvar på serviceboende som det enda alternativet, eftersom han är egenvårdare till sin fru.

Fredsgatan 37 i Borgå
Bild: Yle/Carmela Walder

Borgå stads bostadschef Ulf Backman säger att det i dessa tider troligen skulle vara en ekonomiskt lönsam affär att köpa sin bostad. Bostadsmarknaden drar dåligt och räntorna är låga. Men få pensionärer är intresserade av att på ålderns höst ta stora lån.

Hyrorna stiger troligen

De hyresbostäder som förblir i stadens ägo fusioneras i två bolag. De bostäder som är byggda med vanliga lån slås ihop med bostadsbolaget Suolapuro. De som har Arava-lån kvar blir en del av A-bostäder.

- Det sannolika är att hyrorna stiger i de här lägenheterna, säger Backman.

Han motiverar sin åsikt med att hyreshöjningar är mera regel än undantag då hyreshus byter ägare. Han motiverar det också med att lägenheterna är i behov av renovering.

Ulf Backman
Bildtext Ulf Backman förutspår att allt fler behöver utkomststöd

Ulf Backman säger att hyresnivån kanske stiger också för dem som måste flytta ut från de lägenheter som staden säljer. Den bostad de blir erbjudna i stället kanske har en högre hyra än den som de nu bor i.

Alla hyresgäster har inte råd att betala en högre hyra. De som får bostadsbidrag får det till en viss mängd, resten måste de betala själva. Andelen som de själva ska stå för ökar alltså om hyran stiger. Borgå stads bostadschef Ulf Backman befarar att det blir ett tryck på socialbyrån.

- Jag befarar nog att en del är tvungna att söka utkomststöd.

Läs också: Borgå vill sälja 250 hyresbostäder