Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dykare storstädar i Aura å

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
dykning, aura å,
jenny gustavsson från föreningen håll skärgården ren
Bildtext Jenny Gustafsson.

På onsdag avslutas kampanjen Snygg Beach men innan festligheterna kan börja ska dykare röja upp i Aura å.

dykning, aura å,
Bildtext Dykare röjer upp i Aura å.

Snygg Beach-kampanjen som koordineras av föreningen Håll Skärgården Ren avslutas på onsdag. Kampanjen började 12 maj och under den tiden har cirka 1300 talkoarbetare städat mer än 100 stränder längs Finland och Ålands kuster.

Kampanjen avslutas på onsdag med en tackfest i Åbo för alla som ställt upp och städat med innan det ska dykare röja upp i Aura å. Enligt Jenny Gustafsson, koordinator vid Håll Skärgården Ren, kan man hitta allt möjligt när man dyker ner i ån.

- Ofta hittar vi cyklar och plast men i fjol hittade något som såg ut som en liten ubåt. Den gav vi till ett museum som får undersöka den närmare, säger Gustafsson.

Konstnären Tikke Tuura kommer vart efter dykarna gör fynd att tillverka en installation av skräpet från ån.

Lyckad kampanj

Syftet med Snygg Beach-kampanjen var att städa stränderna längs Finlands och Ålands kuster rena inför sommaren och göra Östersjöns nedskräpning till ett viktigt samtalsämne. Enligt Gustafsson har kampanjen varit lyckad

- Vi uppnådde våra mål för kampanjen med råge. Nu kan vi inte annat än tacka alla talkoarbetare, arrangörer och våra sponsorer för den gemensamma kraftansträngningen, säger Jenny Gustafsson som är Snygg Beach-koordinatorn på Håll Skärgården Ren.

På stränderna finns mycket plast och cigarettfimpar

Stränder på olika håll längs Finlands och Ålands kuster omfattades av kampanjen. Den nordligaste talkostranden fanns i Kalajoki och den ostligaste i Ulko-Tammio, Fredrikshamn. Flest ständer städades i Helsingfors- och Åboområdet. Det var allt från stränder i naturtillstånd till urbana badstränder.

- Gemensamt för alla stränder var tyvärr att man hittade skräp på dem alla. Mest städade man bort plast som cirka hälften av allt skräp bestod av. Även cigarettfimpar som lämnas på stranden utgör en stor del av skräpet på våra stränder, sammanfattar Gustafsson talkots resultat.

Mängden plastskräp är ett särskilt bekymmer.

- Situationen är tråkig, eftersom plast som hamnar i naturen aldrig försvinner därifrån, utan fördelas bara i mindre bitar med tiden. Nu är det hög tid att fundera på vad man kan göra åt nedskräpningen eftersom problemet verkligen ser ut att gälla hela landet, säger Gustafsson.