Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kronoby återupplivade sitt ungdomsråd

Från 2014
Uppdaterad 30.05.2014 05:51.
Ungdomsrådet i Kronoby
Bildtext Ungdomsrådet i Kronoby. Julia Holmström, Anja Hummel, Anna Backman, Elin Backman och Filip Vigård.
Bild: Yle/Johan Gullmets

Flera ungdomsråd har skapats under det senaste året. I Kronoby har ungdomsrådet ordnat en tävling för att piffa upp en rondell.

För ett år sedan gjorde Svenska Yles samhällsprogram Radar en kartläggning över ungdomarnas påverkningsmöjligheter i Svenskfinland. Flera kommuner som då inte hade något påverkningsorgan för ungdomar har nu bildat ett.

– Jag vill hjälpa till med att göra Kronoby till ett bättre ställe. Jag är ju själv ungdom och vet väl lite bättre om vad vi vill ha, säger Elin Backman som sitter i Kronobys ungdomsråd.

För ett år sedan fanns inget ungdomsråd i Kronoby. Men nu har det återupplivats.

Ungdomsrådet har redan kommit med flera initiativ. Bland annat har de ordnat en tävling för att piffa upp en rondell som de tycker ser tråkig ut.

– Vi har också försökt få en ungdomslokal som ungdomar kan känna sig trygg i. Vi hade en förut men den blev bara förstörd.

Kaisa Karlström är fritidskoordinator i Kronoby och fungerar som sekreterare i ungdomsrådet. Hon säger att det är meningen att andra nämnder ska be ungdomsrådet om utlåtande i olika frågor.

– Jag önskar att nämnderna skulle vara aktivare här. På samma sätt som äldrerådet får möjlighet att säga sin åsikt borde också ungdomsrådet få det.

Nya råd även i Vörå och Nykarleby

I Vörå har ett nytt ungdomsråd nyligen bildats. De har haft ett möte och valt en ordförande.

Även i Nykarleby har de unga fått ett ungdomsråd. Ordförande Fanny Willman säger att ungdomsrådet ska fungera som en länk mellan de unga och beslutsorganen i staden. Hittills har rådets möten mest gått ut på att grundligt fundera över verksamheter för ungdomar i staden.

– Jag hoppas och tror att politikerna ska lyssna på oss. På samma sätt som vi för initiativ uppåt hoppas jag att de tar kontakt med oss om det är något som rör ungdomar i staden, säger Fanny Willman.

Omkring 20 procent av Finlands kommuner saknar ett påverkansorgan för unga. I Svenskfinland finns den här situationen i Larsmo och Kaskö.

Läs också:

Mer om det här på fredag i Radar klockan 11.03 i radio Vega.