Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Var är min Tatjana?

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:04.

Ingen behöver mig och jag kommer att dö ensam, sa en röst bakom mig i passkön på flygplatsen i Minsk.

Jag vet, det är oartigt att lyssna på andras samtal men jag kunde inte hejda mig. Det var en man i trettiofemårsåldern som talade. Han berättade för sin lite äldre vän om hur ensam han känner sig då han inte har någon familj.

- Då jag var pojke levde min farfar, jag älskade honom och tänker ofta på honom. När jag dör kommer ingen att berätta om hur snäll jag var och hur jag kysste mina barnbarns pannor.

Den äldre mannen tröstade och påpekade att han som längtade efter en familj fortfarande kan få barn. Men jag kan ju inte föda, svarade den yngre mannen.

Mera än så hörde jag inte för sedan var det dags att gå till passkontrollen.

Lite senare satt jag i en taxi på väg mot mitt hotell. Chauffören, Vladislav, berättade om sin familj och om hur väl han trivs hemma.

- Jag kan inte förstå sådana som lämnar sin fru för någon yngre. På vilket sätt är den äldre frun sämre än en yngre? Hon har ju redan gett dig sin ungdom!

Vladislavs ögon blev till små glittrande sprigror då han berättade hur han bara attraheras mera av sin fru ju längre de har varit gifta. Och det är länge, trettiosju år har de hållit ihop. Vladislav brukar genast då han kommer hem från jobbet leta upp sin fru.

- Var är min Tatjana, ropar jag då jag kommer in.

Möten och människor