Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mindre grå ekonomi i byggbranschen

Från 2014
Uppdaterad 30.05.2014 10:25.
Petri Keskikuru och Pia-Lena Puhakka på Pedecon välkomnar de nya skyldigheterna för byggande.
Bildtext Petri Keskikuru och Pia-Lena Puhakka på Pedecon välkomnar de nya skyldigheterna för byggande.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Från och med den första juli införs ett nytt anmälningsförfarande för byggbranschen. Detta består av skyldigheten att lämna uppgifter om entreprenader och skyldighet att lämna uppgifter om arbetstagare på en byggarbetsplats.

Det här ska få bort den gråa ekonomin ur branschen.

Nya skyldigheter i byggbranschen

1:21

- Den grå ekonomin inom byggbranschen är uppskattad till mellan 200 och 400 miljoner euro per år. Detta vill regeringen bekämpa, säger överinspektör Kristiina Virmajoki på Skatteförvaltningen.

Uppgifterna lämnas elektroniskt till Skatteförvaltningen och kan på så sätt övervakas i realtid och uppgifterna lämnas separat för varje byggarbetsplats. Rune Nynäs driver Byggnads AB Nynäs i Jakobstad. Han är kritisk till det nya systemet.

- Jag förstår det till viss del men tycker inte att det finns ett behov i lilla Österbotten där alla känner alla och det inte finns någon grå ekonomin att tala om. Jag har hört en kostnadsberäkning som säger att detta kostar 500 euro per byggnadsplats för huvudentreprenörer varje månad, säger Nynäs.

Mycket mera jobb

Nynäs säger att hans företag byggt upp ett nytt system för att möta dessa krav och det är både arbetsdrygt och kostsamt. Det blir bara mera och mera administration, snart hinner vi inte med själva byggnadsarbetet, säger Nynäs.

Petri Keskikuru i Jakobstad driver byggföretaget Pedecon med 25 anställda. Han ställer sig positiv till det nya regelverket och har ren sen tidigare arbetat efter liknande principer.

- Jag tycker att det är bra att alla har samma regler i en bransch med där konkurrensen dessutom är hård. Jag vet inte hur omfattande den grå ekonomin är, men nu kommer den fram om det finns en sådan. Det är bra att alla arbetar enligt samma villkor, säger Keskikuru.

Men Rune Nynäs tror inte att detta får bukt med fuskarna i branschen.

- Visst är det här motiverat om samhället får in skattemedel, det behövs verkligen. Men jag tror inte att de får inte bukt med den grå ekonomin med detta system heller. De som fuskar kommer att hitta nya sätt. Det här drabbar oss som är hederliga, vi får bara mera jobb, säger Nynäs.