Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Smarta vägar - fiffigt men dyrt

Uppdaterad 16.06.2014 16:20.
Smart vägteknologi utvecklas i USA. Så här kan smart vägteknologi se ut i framtiden.
Bildtext Så här planerar företaget Solar Roadways att gatorna kan se ut med smarta solpaneler i stället för asfalt.

Innovationer kring så kallade smarta vägar har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier. Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund gillar i princip idén med smarta vägar, det är åtminstone kreativt, men menar att förverkligandet blir för dyrt.

Solpaneler skulle enligt planden ersätta den nuvarande asfalten med solenergiuppfångande element och göra vägarna till enorma solkraftverk.
Det är ett startupföretag i Idaho, USA som utvecklar så kallade solar roadways. De har nyss fått finansiering för att skapa en parkeringsplats täckt av solpaneler.

Vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund tycker att tanken är bra på pappret - men förverkligandet kan bli knepigt.

- Det skulle kräva att bilisterna skulle gå med på att betala mera för vägarna och det har redan nu visat sig svårt att få folk att göra det. Dessutom skulle alla bilar tvingas uppgraderas med ny teknik. Det kostar för mycket. Jag tror inte på det.

Kostnaderna för smarta vägar blir nämligen höga också om de massproduceras, tror han.

- De här vägarna är femtio procent dyrare än vanliga vägar. Vi talar om trillioner dollar för att bygga ut det här i USA. Tekniken har vi, det är inget problem, men det är en fråga om pengar och om att övertyga publiken och politikerna att det här är vad vi vill satsa på.

Marcus Rosenlund
Bildtext Marcus Rosenlund

"Satsa på bilen i stället för på vägarna"

Fördelarna med smarta vägar är att solpanelerna skulle dra in massvis av energi. Men om infrastrukturen rivs upp kunde ännu mer teknologi än bara solpaneler läggas in i vägarna, tycker han.

- Man kunde tillfredsställa USA:s energibehov många gånger om, det är en stor fördel. Men om vi ändå river upp vägnätverket kunde vi passa på att lägga in också annan teknologi¨, till exempel ett nätverk med induktionsladdning som driver nästa generation av elbilar, samma teknik som laddar eltandborstar. Den teknologin kunde till och med driva bilen medan man kör, till och med.

Rosenlund menar att utvecklingen mot energisnålare transport utan olja borde börja från transportmedlet - bilen.

- Först måste vi utveckla elbilen eller vätedrift, bränsleceller eller ackumulatorer, teknik som har med bilarna att göra, snarare än att vi börjar med vägarna. En utbyggnad av den teknologin skulle dessutom kräva en stor del av Kinas naturresursförråd och det skulle de knappast gå med på.

"Peak oil" driver innovationer

Det går inte att blunda längre för att oljeproduktionen och -konsumtionen inte sker på ett hållbart sätt. Behovet av nya sätt att utvinna energi blir allt mer akut, säger Rosenlund.

- Vi har redan passerat "peak oil"-stadiet, mer än så här ökar inte vår oljeproduktion och den olja vi har finns på allt mer svårtillgängliga ställen. Jag förstår att udda ideer får gehör för att det börjar bli bråttom med det här nu.

Om vi vill fortsätta med en konsumtionstät livsstil måste vi lämna jorden för att hitta tillräckliga resurser. Sol i rymden, så kallade solfarmer, är en god idé tycker Rosenlund.

- Det är en bättre idé för att där är solpanelerna inte i vägen, de är inte sårbara på samma sätt som på i vägbanorna, vi kunde producera ofantliga mängder energi om solfarmer sattes i omlopp runt jorden.

Månen och rymden

En annan idé är att vända blicken uppåt, mot rymden. Det finns planer på att resa ut i solsystemet för att fånga in mineralrika asteroider från asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

- Smarta businessmän i USA har redan nu förberett sig på det här, det är inte ens tekniskt särskilt svårt, du behöver bara skicka ut en robotfarkost och bogsera in asteroiden i jordens omloppsbana.

Rosenlund ser också att vi inom kort får se ett ny kamp om vem som är först på månen. Där finns nämligen det på jorden sällsynta grundämnent helium 3, som kommer att behövas för att utveckla och hålla igång fusionsteknologi.

- Sen när fusionskraftverken kommer upp i varv kommer helium 3 att bli mycket eftertraktat. Det här är inte alls science fiction utan det finns de som redan planerar utvinning av det, redan nu hörs röster som vill att vi i Europa och USA privatiserar Månen och delar in den i gruvlotter innan Kina gör det.