Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ska Skottland bli ett nordiskt land?

Från 2014
Uppdaterad 30.05.2014 12:05.
Skottland blir ett nordiskt land?

I Skottland vänds blickarna mot Norden inför självständighetsvalet i september. Politiker inom landets ledande parti SNP har sagt att Skottland har mer gemensamt med Norden än med resten av Storbritannien. Men vad tycker skottarna och hur nordiskt är egentligen Skottland?

Skottland och Norden har mer gemensamt än man kanske tror. Besök till exempel Largs på Skottlands västkust. Staden är omgiven av berg och fjordar. Den har en egen vikingafestival och ett sportcenter med namnet "Vikingar". En del invånare har efternamn som Anderson och Peterson. Här känns Norden inte särskilt långt borta.

I staden utkämpades bland annat ett slag mellan vikingarna och skottarna på 1200-talet. Vikingarna förlorade, men efter att ha tillbringat närmare 600 år i Skottland har de lämnat sina spår. Bland annat i språket med ord som "bairn", "grin", och "kirk" som alltså betyder barn, gråta och kyrka.

Nummer sex?

Skottlands ledande parti SNP har redan börjat närma sig en Nordisk välfärdsmodell. Tankesmedjan Nordic Horizons i Edinburgh lobbar för närmare band mellan Norden och Skottland och har uttalat sig om att Skottland kunde bli det sjätte nordiska landet. Också bland dem som hoppas att Skottland ska bli självständigt i september höjs röster för mer nordiskt i Skottland.

- Vi vill inte låta någon falla genom statens skyddsnät, vi vill att våra barn ska få en bra utbildning och bra hälsovård, även om det betyder att vi måste betala högre skatter. Det är ett pris vi är redo att betala för ett välfungerande samhälle, säger George McDonald från gruppen Radical Independence Scotland.

Enligt honom skulle den nordiska modellen fungera bra i Skottland eftersom landet har ett gemensamt förflutet med de nordiska länderna.

- Om man besöker Orkney och Shetland norr om Skottland hittar man starka band till framför allt Norge, säger McDonald.

Orkney och Shetland hörde till Norge fram till 1468 och ännu i dag syns Norges flagga runtom på öarna.

Kulturella skillnaderna för stora?

Det skotska nationalpartiet SNP har tidigare sagt att de hoppas att ett självständigt Skottland skulle använda en nordisk modell för sin armé och att de anser att Skottland har mer gemensamt med Norden än med resten av Storbritannien. Angus Robertson, som är SNP:s försvarstalesman, hoppas att ett självständigt Skottland kunde bli medlem av det Nordiska rådet.

Men Thomas Lundberg som är lektor i politik vid universitet i Glasgow ställer sig skeptisk till närmare band mellan Skottland och Norden.

- Jag tror inte att det är möjligt för Skottland att bli en del av Norden, det enda Skottland har gemensamt med Norden är vädret. De flesta skulle säga att Skottland har en brittisk kultur och inte en nordisk kultur. Det syns till exempel på småsaker som att de nordiska städerna är mycket renare än skotska städer, säger Lundberg.

Han tror inte heller att skottarna är redo att betala lika höga skatter som sina nordiska grannar.

- Jag tror inte att skottarna vill betala högre skatter. Britterna har lägre skatter än många andra i Europa och har trots det tillgång till gratis hälsovård. Och om man höjde alkoholskatten i Skottland till samma nivå som i Norden skulle politikerna här få mycket kritik, säger Lundberg.

Gemensam folksjäl och historia

Debatten om Skottlands nordiskhet har nu satts igång både i Skottland och i resten av Storbritannien. En del jämför den nordiska och skotska folksjälen. Både Skottland och Norden har gett världen deprimerade detektiver, skriver BBC i en artikel om Skottlands band till Norden. Men frågan är hur väl den bild många skottar och britter har av Norden stämmer överens med verkligheten på andra sidan Nordsjön.

Det är också viktigt att komma ihåg att Skottland inte bara har en gemensam historia med Norden. Landet har också ett rikt keltiskt och brittiskt arv. Liksom resten av Storbritannien är det moderna Skottland är en blandning av många olika kulturer och det är något ett eventuellt självständigt Skottland måste ta i beaktande.

Läs också: Splittrat Skottland avgör hela Storbritanniens framtid

Reporter: Charlotta Buxton