Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bland dockor och tomtar

Från 2014
Uppdaterad 01.06.2014 18:32.
Pirjo Nygård med två nytillverkade dockor
Bildtext Pirjo Nygård med två av sina egna skapelser
Bild: Yle/Roger Källman

I byn Pensala i Nykarleby bor Pirjo Nygård och driver där ett dock- och tomtemuseum. Museet är inrymt i en gammal bondgård som Pirjo själv har renoverat.

Pirjo startade sitt företag med tillverkning, reparation och försäljning av dockor och presentartiklar år 1997. År 2006 började hon renovera huset som dockmuseet nu är inhyst i.

Inredningen består av gamla möbler som gått i arv i Pirjos eller hennes mans släkt. Dessutom tillverkar hon nya möbler av gamla delar. Ett par stolar kan bli en bänk, gamla fönster kan förvandlas till dörrar i ett vitrinskåp och så vidare.

Älskade gamla dockor

Pirjo berättar att hon har samlat på dockor i nästan 40 år. På den tiden har hon hunnit samla på sig en hel del dockor. Nya dockor kommer till museet också via hennes reparationsverkstad.

- Folk kommer hit med sina gamla, söndriga dockor och ber mig reparera de dockor som är dem mest kära. Sen får jag behålla resten av delarna som lön - och jag kan inte säga nej om jar erbjuds en docka!

Om Pirjo ombes välja ut sina favoriter bland leksakerna så blir det en Hohkakividocka, en finsk docka som tillverkades på 1950-talet. Marthadockorna - som Marthaföreningen i Åbo lät tillverka med start år 1908.

Bland nallarna plockar hon fram en sliten, gul Steif-nalle som nog har sett sina bästa dagar. Det syns att den har fått många kramar.

- Jag samlar vanligtvis på leksaker som är använda. "Olekta" leksaker tilltalar mig inte alls, utan det är såna som någon har älskat och tyckt om.

Nya dockor i gammal stil

Pirjo är utbildad dockkonstnär och tillverkar också nya dockor. Det är ett mycket arbetsdrygt göra att forma dockornas ansikten, tillverka gjutformar, gjuta, måla och bränna i flera omgångar.

Sen ska dock-kropparna formges och tillverkas och kläder sys. Pirjo visar upp ett par 45 centimeter höga dockor som tagit 40-60 timmar styck att tillverka.

Tomtar på loftet

Tomtemuseet i inrett i gårdens gamla fähus. Pirjo har inte hunnit med att räkna hur många tomtar som finns där, men hon utökade nyligen med 20 meter hyllor... och de är fyllda.

- Det här är min favorit, säger Pirjo om en tomte med lite lömsk uppsyn. Han heter Arne och är som en tomte ska vara: inte snäll utan busig!

Tomten sitter i en leksaksjeep och har bagageutrymmet fyllt med julklappar. Pirjo säger att det roliga med tomtarna är att inte bara ha dem att stå på hyllan, utan försätta dem i olika situationer: de klättrar, tvättar, röker, äter och så vidare.

Se också: webbplatsen för dock- och tomtemuseet