Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Finns inga skäl till att säga upp mig”

Från 2014
Uppdaterad 30.05.2014 16:33.
Altaret i Strömfors kyrka i Lovisa.
Bild: YLE/ AG Karlsson

Uppsägningen av kyrkoherden i Strömfors församling, Kirsi Oksanen, blir nu ett fall för Helsingfors förvaltningsdomstol. Oksanen hann verka som kyrkoherde i församlingen i tre år.

Domkapitlet i Helsingfors meddelade på onsdagen att Kirsi Oksanen sägs upp. Några närmare motiveringar ger domkapitlet inte till beslutet. Att en kyrkoherde blir uppsagd är ytterst sällsynt.

Oksanen tänker inte ge upp utan kamp.

-Det finns inga skäl till att säga upp mig. Det anser också min advokat, därför kommer jag nu att besvära mig.

På domkapitlet i Helsingfors säger lagfarne assessorn Nina Rajamäki, för Yle uutiset, att orsaken är det dåliga arbetsklimatet som länge har rått inom församlingen. Rajamäki antyder att det handlar om sättet på vilket kyrkoherden har verkat som förman.

I september tilldelades Kirsi Oksanen en varning av domkapitlet. Själv tycker Oksanen att hon har utsatts för arbetsplatsmobbning.

-Jag har aldrig mobbat någon, men nog själv blivit mobbad, säger hon. Jag har erbjudit handledning och utomstående utbildning åt personalen.

Strömfors församling har länge kämpat med en dålig ekonomi som har lett till svåra beslut. Själv tycker Oksanen att hon och församlingsrådet har räddat församlingen från konkurs.

-Man måste inte tycka om mig som förman, men församlingens ekonomiska situation är usel. Hela 92 procent av vår budget bestod av löner då jag började här som kyrkoherde.

För tillfället pågår en fortlöpande permittering av hela personalen. Det är nu en fyradagars arbetsvecka som gäller. Det här trots att bokslutet för i fjol var positivt.

I församling är åsikterna delade

-Det var bra gudstjänster som hon höll, också de på svenska, säger Nils-Göran Ek.

Han har suttit i församlingsrådet i över 20-års tid och har ofta stött hennes förslag. Nu väntar han en normalisering av situationen i församlingen.

-Vi får hoppas att vi nu går mot bättre tider. Hon har försökt få ordning på torpet utan att lyckas, visst har det varit tungt för vissa anställda, säger Ek.

Personer som stöder pastor Kirsi Oksanen har meddelat att de skriver ut sig ur kyrkan.

-Jag hoppas jag ännu kan återvända hit och jobba med församlingen som jag älskar.

Antti Yli-Opas tar nu över som t.f. kyrkoherde i Strömfors församling från och med den andra juni. Kirsi Oksanen har nu två månader semester.