Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stjärnjakt alla sommarens dagar

Från 2014
Uppdaterad 30.05.2014 16:42.
2 min

Raseborgs stad ordnar i år en stjärnjakt i Ekenäs centrum, där man får bekanta sig med Finlands första vetenskapsman Sigfrid Aronius Forsius. Det är åttonde sommaren i rad som staden ordnar skattjakt och nytt för i år är att den är öppen alla dagar.

Olivia Pettersson, Rebecka Skog, Ellen Hyvönen, Emilia Fast och Malin Skreslett går i fjärde klassen i Seminarieskolan i Ekenäs och de agerar testgrupp för den här stjärnjakten, som öppnar på allvar den andra juni.

Enligt dem är frågorna varken för lätta eller för svåra att besvara och det är inte heller för svårt för flickorna att hitta till de olika kontrollerna.

Det de vet om stjärnor och planeter har de läst i böcker och sett på teve. Men i övrigt har de inte förberett sig speciellt mycket inför den här uppgiften.

Lekfullt om rymden

Paulina Lindström
Bildtext Paulina Lindström

- Idén med årets stjärnjakt är att bekanta sig med Sigfrid Aronius Forsius, som var Finlands första vetenskapsman och som dog i Ekenäs, berättar Paulina Lindström, som är praktikant på Raseborgs stads kulturbyrå.

Enligt henne var förra årets skattjakt, som hade temat indianer, så populär att staden beslöt att i år ordna stjärnjakt varje dag. På det sättet kan staden ge flera familjer möjligheten att delta i det här evenemanget.

Stjärnjakt alla dagar

Raseborgs stad har ordnat skattjakter i Ekenäs centrum sedan år 2007, men de har varit engångsföreteelser. Då har det funnits program vid kontrollpunkterna, men i år kommer de att vara obemannade.

- I stället får de som deltar i stjärnjakten ett diplom och ett informationspaket om rymden när de har gått hela rundan, säger Lindström.

Det är stadens turistbyrå och kulturbyrå som tillsammans med församlingen, museiverket och Ekenäs Naturum har byggt upp stjärnjakten.

Stjärnjakten pågår till 30 augusti och själva skattkartan kostar två euro.