Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pop-Up inkvartering till Borgå och Lovisa

Från 2014
Uppdaterad 30.05.2014 14:06.
skyltar för turister i Borgå
Bild: YLE/Stefan Härus

Behovet av extra bäddplatser under sommarmånaderna är stort. I Borgå och Lovisa ska den ökade efterfrågan lösas med hjälp av projektet Pop-Up Bädd och Gröt.

En hel del sommarevenemang ordnas såväl i Borgå som i Lovisa under sommarhelgerna. Evenemangen sätter press på inkvarteringskapaciteten. Hittills har det inte alltid funnits billigare alternativ tillgängligt. Under populära veckoslut finns det ibland inte överhuvudtaget ledig inkvartering.

Den internationella trenden ”Meet the locals” eller träffa de lokala – blir allt populärare. Flera resenärer vill uppleva en ny stad eller ett nytt område tillsammans med lokala invånare. Östnyland nappar nu på trenden.

-Pop-Up övernattning erbjuder en chans för lokalbefolkningen att möta andra kulturer och nya människor även om man själv inte har möjlighet att resa runt världen berättar Borgå stads turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Mera övernattningsplatser gagnar regionen

I Lovisa har det redan en längre tid funnits behov av en större övernattningskapacitet under sommarens evenemangsfulla helger. Tiina Reijonen från ATIRE kläckte som lösning idén om projektet Pop-up Bädd och Gröt .

Tilläggsutredningar och förfrågningar gjordes i mars till olika myndigheter om regler och förutsättningar för Pop-up verksamhet. Reijonen menar att myndigheterna varit intresserade och hjälpsamma.

Pop-up Bädd och Gröt har väckt en del frågor och rädslor bland företagarna beträffande konkurrens och grå ekonomi. Det är ändå inte frågan om grå ekonomi om myndigheternas direktiv följs.

Tanken är att svara på kundefterfrågan genom att skapa olika övernattningsalternativ. Det ska även gå att resa med en lågbudget.

Mera turister och flera övernattningar betyder också ett större klirr i kassan för bland annat regionens restauranger och affärer.

Intresserade av Pop-up försöket kan kontakta:

Borgå : Borgå stads turistinformation på telefonnumret 040 489 9801 eller per e-post tourist.office@porvoo.fi

Lovisa: Lovisa stads turistinformation på telefonnumret (019) 555 234 eller per e-post info@lovisa.fi