Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterligare fyra OSSE-observatörer försvinner i östra Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 30.05.2014 16:41.
Joao Soares och Ilkka Kanerva från OSSE under en presskonferens i Kiev den 26 maj 2014
Bildtext Joao Soares och Ilkka Kanerva under OSSE:s presskonferens i Kiev den 26 maj
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har tappat kontaken med en andra observatörsgrupp i östra Ukraina.

Fyra observatörer försvann i måndags nära Donetsk och nu har OSSE förlorat kontakten till sina fyra observatörer i Luhansk-området.

Observatörerna och deras ukrainska tolk har inte hört av sig sedan igår kväll då de stoppades av oidentifierade beväpnade män i staden Severodonetsk, omkring 100 kilometer från Luhansk.

Den regionala milisen i Luhansk sade idag att flera OSSE-observatörer har släppts och att de kommer att kunna lämna Severodonetsk, rapporterar ryska Interfax.

OSSE har inte bekräftat uppgifterna.

I förrgår var elva observatörer, bland dem en finländare, försvunna i sju timmar nära Donetsk innan de dök upp igen.

Igår meddelade en självutnämnd borgmästare i Slovjansk att de fyra observatörerna som försvann i måndags hålls av lokal milis och att de kommer att friges inom kort.

OSSE har 248 civila observatörer i Ukraina och ytterligare 23 observatörer skulle inleda sitt arbete idag.

OSSE har också militärobservatörer på plats som leds av det tyska försvarsministeriet.

Ukraina säger sig ha återtagit områden i östra Ukraina

Ukrainas regering säger sig ha återtagit stora delar av östra Ukraina som tidigare intogs av pro-ryska separatister.

-Våra väpnade styrkor har tömt de södra och västra delarna av Donetskregionen och den norra delen av Luganskregionen på separatister, hävdar Ukrainas tillförordnade försvarsminister Mykhailo Koval.

Koval försäkrar också att regeringsoffensiven fortsätter tills läget har normaliserats, och han får medhåll av den nyvalde presidenten Petro Porosjenko.

-Vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att fler ukrainare inte dör i händerna på terrorister och banditer. Deras brott brott kommer inte att gå ostraffade, säger Porosjenko till ukrainska medier.

Pro-ryska separatister intog ämbetsverk och polisstationer i över 10 städer i de två regionerna och utropade självständighet, men nu är läget oklart, efter en regeringssofensiv i Donetsk.

Förhandlingar om gaskris fortsätter

Samtidigt fortsätter förhandlingarna för att undvika en gaskris mellan Ryssland och Ukraina.

Ryssland har hotat att stoppa gasleveranserna till Ukraina om inte Ukraina börjar betalar av en del av sina räkningar.

Ukraina kräver att hela priset för årets leveranser bestäms innan man går med på att betala av skulder. Ryssland dock vill för sin del ha avbetalningar så fort som möjligt, annars hotar man att stoppa leveranserna inom kort.

Medlaren, den tyska EU-kommissionären Günther Oettinger, uppmanade idag Kiev att gå med på att betala av sina skulder även om han ansåg att det pris som Ryssland erbjuder är oacceptabelt högt.