Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Ingen god idé att tvätta kläder i 20 grader

Från 2014
Tvätt hänger på tork.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Ett EU-direktiv slår fast att alla nya tvättmaskiner avsedda för hushållsbruk ska ha ett program för tvätt i 20-gradigt vatten.

tvättmaskin
Bild: Yle/Mårten Lampén

Tanken bakom direktivet, som trädde i kraft i december i fjol med en övergångsperiod på tolv månader, är att det sparar energi att tvätta textilier i kallt vatten.

Också vattenförbrukningen beräknas minska i och med att tvättprogrammet är kortare, uppger Tekniikka&Talous.

Kunden ser på märkningen om den tilltänkta tvättmaskinen fyller energieffektivitetskraven.

Experter inte övertygade

Experter riktar kritik mot bestämmelsen. Finländarna anses redan från tidigare tvätta sina kläder i för kallt vatten.

Många säger att svett- och fettfläckar helt enkelt inte lossnar i kallt vatten. Många fetter smälter bort och försvinner först vid 50-60 grader.

Färgbad vid Kuntsis museum i Vasa
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Inte heller varningarna för kalltvättandets följder har låtit vänta på sig. En följd tros vara att människor börjar använda allt starkare tvättmedel och så kallade bakteridödare, vilket i sin tur kan leda till att allergierna ökar. Superkemikalierna belastar också miljön mer än nödvändigt.

Allergi- och astmaförbundet, Iholiitto (Hudförbundet) och Marthaförbundet betonar att det bästa sättet att få tvätten ren är att tvätta i tillräckligt varmt vatten.

"Kallt vatten kräver starkare tvättmedel"

Det är möjligt att sänkta tvättemperaturer leder till att det kommer ut nya superkemikalier på marknaden, säger man på Allergi- och astmaförbundet.

- Man får inte tvätten hygienisk genom kalltvätt. Människans svett, hudkrämer och andra kroppsutsöndringar lossnar helt enkelt inte från exempelvis sängkläder som använts i 1-2 veckor om de tvättas i kallt vatten, säger förbundets kommunikationschef Niki Alanko.

Bildtext 1
Bild: Yle

Enligt Alanko bildas det en hinna på textilier som tvättats upprepade gånger i kallt vatten med normala mängder tvättpulver; tvättmedlet förlorar sin effekt och man måste ta till superkemikaler (som han betecknar som helt onödiga) för att få bort hinnan.

- Snabbprogrammen använder mindre vatten, vilket också gör att det blir tvättmedel kvar på kläderna och det irriterar människor med känslig hy, säger Alanko.

Kläder byts ut snabbare?

I 20-gradigt vatten löses tvättmedlet nödvändigtvis inte upp, vilket får kläderna att mista sina färger.

Det är också möjligt att människor snabbare slänger plagg som blivit grådaskiga i tvätten och köper nya i stället, och då kan man ju inte tala om ett ekologiskt alternativ.

- Men man kan nog tvätta till exempel en festskjorta som man burit en kort stund i kallt vatten. Men då kan man kanske lika väl bara vädra den en stund innan man använder den följande gång, säger Alanko.

Sängkläder, handdukar och tygblöjor kräver däremot tvätt i minst 60 grader, säger experter.

Fläcklexikon
EuP-DIREKTIIVIN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI - Kodinkoneet, kulutuselektroniikka ja toimistolaitteet