Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byggstart i Norra hamnen kanske redan nästa år

Från 2014
Uppdaterad 15.12.2014 11:53.
Plan över Norra hamnen
Bildtext Såhär vill Mäenpää Byggnads Ab bygga. Men det finns en risk att bara bostäderna blir verklighet.

Det är möjligt att bostadsdelen i Norra hamnen i Ekenäs blir verklighet redan nästa år. Sedan är det upp till politikerna i Raseborg om det blir ett shoppingcentrum eller inte.

På måndag (2.6) beslutar stadsstyrelsen om ett nytt avtal med byggföretaget Mäenpää Byggnads Ab gällande Norra hamnen (Handelshamnen).

Det gällande avtalet mellan parterna reglerar både handels- och bostadsdelen. Tanken var att projekten skulle gå parallellt. Men nu fördröjs planerna på ett köpcenter eftersom den nya detaljplanen måste kompletteras, bland annat med riskanalyser. Därför vill man nu dela upp avtalet så att bostadsdelen inte fördröjs.

- Bostadsdelen har redan en gällande plan så där är det egentligen mer eller mindre att söka bygglov och börja bygga, säger konsulten Peter Tanzer, som jobbar för Mäenpää Byggnads Ab.

Planen över området där bostäderna planeras godkändes redan för flera år sedan.

Börjar bygga så fort som möjligt

Det nya avtalet ger Mäenpää Byggnads Ab chansen att provmarknadsföra bostäder i Norra hamnen och mäta intresset. Byggbolaget börjar bygga så fort det är praktiskt möjligt.

- Det är fullt möjligt att vi startar under nästa år, säger Tanzer.

Kanske bara bostäder

Tanzer medger att det finns en risk att byggföretaget i slutändan bara bygger bostäder. Men Tanzer betonar att från byggbolagets sida hoppas man på att kunna bygga både bostäder och ett köpcentrum.

- Mäenpää vill fortfarande göra båda delarna. Det är det man eftersträvar i avtalet, säger han.

Det är politikerna i Raseborg som har makten i sina händer. Godkänns inte den nya detaljplanen över området där ett köpcentrum planeras så skrotas planerna på nya handelsmöjligheter.

- Den nuvarande detaljplanen för området fungerar inte, bekräftar Peter Tanzer.