Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund: Hornetplanen är inte trafikpoliser

Från 2014
Uppdaterad 31.05.2014 23:10.
Två av flygvapnets F/A-18 C/D Hornet-plan
Bildtext Två av flygvapnets Hornetplan (arkivbild)
Bild: Försvarsmakten

Försvarsmaktens Hornetplan ryckte ut alldeles för sent för att kunna ingripa vid luftrumskränkningarna förra veckan. Det kommenterar president Sauli Niinistö till Yle Nyheter. Men försvarsminister Carl Haglund avvisar uppgifterna.

Två ryska plan rörde sig oanmälda i finskt luftrum samma dag och de finska planen kom till platsen först fyra timmar efter larmet om att luftrummet hade kränkts. President Sauli Niinistö bekräftar det här.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Förvirring kring informationsgången gällande Hornetplanen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Faktiskt, då Hornetplanen hann på plats var det först i samband med den tredje möjliga kränkningen, som ändå inte inträffade. Men man hade märkt att ett av de plan som tidigare hade kränkt vårt luftrum kom tillbaka från Kaliningrad och man var färdig att titta lite närmare på det om det skulle komma inom finskt luftrum på nytt. Men det gjorde det inte.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: President Niinistö talar om både unga och säkerhetsläget - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tidningen Savon Sanomat skriver att stridsplanen inte var i full beredskap. Enligt tidningen berodde det på att en intensiv övningsperiod veckan innan hade gett stridspiloterna mycket övertid och man hade därför sänkt utryckningsberedskapen tillfälligt.

- Nu säger man att det var brist på pengar, och man diskuterar ju nu mycket om resurser, men kanske man också borde diskutera lite om prioriteringar. Finland måste vara i ständig utryckningsberedskap, säger Niinistö.

Haglund: Beredskapen som den ska vara

I en intervju för Yle Nyheter avvisar Haglund ändå uppgifterna om att Hornetplanen startade rejält försenat. Enligt försvarsministern var planens beredskap exakt sådan som den ska vara - de startar då något flygplan inte kan identifieras.

- Flygtrafiken i det internationella luftrummet i vårt närområde övervakas idag med hjälp av radar och andra tekniska hjälpmedel som finns och det gör att man har en bra helhetsbild över vilka flygplan som rör sig i vårt närområde och på samma sätt alla flyg som finns i det finska luftrummet och som ska finnas där. De här två ifrågavarande ryska planen kände man till på förhand och sen råkade det sig tyvärr så att de för en stund avvek från sina flygrutter och kom in i det finska luftrummet. Det är mycket beklagligt och om det har Utrikesministeriet nu bett om en utredning från Moskva.

- Sådana här fall har vi en handfull per år och de är alltid beklagliga och inte acceptabla men det är något som sker då och då. Av någon anledning har det uppstått en bild av att Hornetplanen fungerar som trafikpoliser ovanför Finska viken och så är det inte, det vill säga utgångsläget är att per radar och annat identifiera planen och endast då man inte kunnat göra det sänds ett Hornetplan upp, tillägger Haglund.

Och presidentens krav på höjd beredskap avvisar han.

- Det handlar inte om resurser utan det handlar om att det inte är ändamålsenligt att Hornetplanen surrar över Finska viken kontinuerligt för det är det det skulle handla om i praktiken. I fredsstund finns det ingen poäng i att upprätthålla en så hög beredskap.

Enligt Haglund har det cirkulerat alltför många felaktiga uppgifter om gränsöverskridningarna eftersom både politiker och journalister har försökt komma fram till sanningen, samtidigt som Försvarsmakten och gränsbevakningen är restriktiva med att informera.

- Och det har gett upphov till en hel del onödig spekulation och en hel del felaktig information så jag tror nog att det skulle vara anledning för både gränsbevakningen och Försvarsmakten att fundera på om man kunde vara lite mer utförlig i sin informationsgång, så skulle det inte ge upphov till så mycket missförstånd som det här har gjort, så till den delen kommer jag nog att ge dem en del feedback.

Ordföranden för riksdagens utrikesutskott Jussi Niinistö vill ha mer information om hur Finland reagerade på de ryska luftrumskränkningarna, och viceordföranden Pertti Salolainen är inne på samma linje. Salolainen skrev på Twitter på lördagen att utrikesutskottet igen får säkerhetspolitisk information via massmedierna.

Efter Carl Haglunds kommentar om bristfällig kommunikation så skickade Försvarsmakten sent på lördagen ut ett pressmeddelande på finska med allmän information om luftrumskränkningar och hur Finland resonerar kring dem.

Diskussion om artikeln