Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö uppmanar finländarna att tänka på de unga

Från 2014
Uppdaterad 01.06.2014 00:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: President Niinistö talar om både unga och säkerhetsläget - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

President Sauli Niinistö startade en stor satsning på ungdomar för ett och ett halvt år sedan. Den fortsätter än i dag.

Niinistö efterlyste i september 2012 en attitydförändring när det gäller de vuxnas inställning till ungdomar. Som ett första steg hade hans team samlat ihop goda råd om hur vuxna bör bete sig mot ungdomar och han presenterade råden i en skola i Jakobacka i Helsingfors. I dag kommenterar Niinistö satsningen "Helt vardagliga saker" så här:

"Ungdomar behöver reflektera sina tankar med många olika människor. Ge den unga din tid. Var intresserad och försök inte alltid att lära honom eller henne." / citat från Niinistös kampanj ”Helt vardagliga saker”

- Jag ville att var och en av oss frågar sig själv vad kan jag göra. Och jag har hört många människor efteråt fråga sig själv det här. Och jag har också sett att många faktiskt söker något konkret man kan göra för att förbättra läget för de unga.

Niinistö tillägger att också Yle betonade samma tema i en kampanj i höstas.

- Jag är mycket glad över det, konstaterar han.

"Ge inte ungdomar för mycket pengar, saker eller godis. Då lär de sig att allting bara kommer av sig själv utan möda. Om man har en sådan inställning till livet kan det hända att man inte lär sig förtjäna sitt uppehälle genom arbete." / citat från Niinistös kampanj ”Helt vardagliga saker”

Presidenten tillägger att det har arrangerats ett hundratal olika evenemang runtomkring i Finland, i skolor och i föreningar.

- Man har berättat om den här idén på många håll, och varje ungdom man kan rädda från marginalisering är viktig.

Men Niinistös kampanj har också väckt en del kritik och har sagts ligga alltför långt från de marginaliserades vardag.

Presidenten själv är ändå nöjd med den och han tycker att alla finländare i fortsättningen borde tänka på vad de kan göra för de unga.

- Det behövs inte stora åtgärder, utan en liten gest då och då kan vara mycket viktig.

Unga får ekonomiskt stöd

Niinistö tillägger att han redan för knappt sex år sedan startade en stiftelse som stöder unga och deras familjer så att ungdomarna till exempel kan hålla på med en hobby, även om familjen inte har pengar till det.

- Den unga kan till exempel fortsätta att vara med i fotbollslaget eller i musikgruppen. Och det har gått ganska väl också. Vi har kunnat stöda nästan 2000 familjer och de unga i de här familjerna, säger presidenten glatt.

Läs också: Niinistös ungdomsprojekt ger de vuxna goda råd (Yle Nyheter 07.09.2012)