Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya avslöjanden om vidsträckt VM-fusk

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 11:40.
VM i fotboll år 2022 i Qatar
Bildtext Ett av de planerade miljonbyggena i Qatar.
Bild: EPA

Tidningen Sunday Times har kommit över en miljon hemliga dokument som avslöjar hur Qatar mutade till sig fotbolls-VM 2022. Den avsatte presidenten för det asiatiska fotbollsförbundet Mohamed Bin Hammam pekas ut som huvudskurken.

Valet av Qatar som VM-arrangör har väckt kritik ända från första början, inte minst med tanke på den hisnande hettan som kommer att pina deltagarna, samt behandlingen av gästarbetare i landet.

Mohamed Bin Hammam, 2011
Bildtext Mohamed Bin Hammam i blickfånget igen.
Bild: EPA / All Over Press

Det internationella fotbollsförbundet Fifas president Sepp Blatter medgav nyligen att det var ett misstag att tilldela Qatar värdskapet – och nu kommer mera vatten i kvarnen på kraven att turneringen bör flytta.

Ansedda Sunday Times avslöjar ett utbrett mygel bakom ansökningsprocessen. Tidningen uppger att de kommit över en miljon hemliga dokument där det visar sig att det asiatiska förbundets ex-president Mohamed Bin Hammam betalat Fifa-representanter sammanlagt fem miljoner dollar för deras röst på Qatar.

Fifa stängde för några år sedan av Bin Hammam på livstid för korruption. BBC skriver att Sunday Times uppgifter sätter press på att Fifa ska hålla ett nyval om värdskapet. Arrangörerna nekar till alla anklagelser.

– Det här är allvarliga anklagelser som måste utredas snabbt. Om de visar sig stämma måste omröstningen för VM 2022 ses över på nytt, säger John Whittingdale, ordförande i Storbritanniens kommitté för kultur, media och idrott, till Sky Sports.

Läs Sunday Times artikel “Plot to buy the World Cup” här

Läs också:
VM för vem?