Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Asylsökande sydde igen sina läppar på Julön

Från 2014
Uppdaterad 01.06.2014 13:50.
En av fångarna i Bishkek  fängelse har sytt ihop sina läppar i prtest mot usla förhållanden
Bild: Reuters-tv

Sju asylsökande har sytt igen sina läppar som en del i en stor hungerstrejk vid en flyktingcentral på australiska Julön.

De sju iranska männen protesterar mot att de hålls fångna i lägret under svåra förhållanden på obestämd tid.

Nästan 400 asylsökande på Julön hungerstrejkar i protest mot förhållandena i flyktinglägret och i protest mot att en iransk asylsökande slogs ihjäl i februari, i samband med kravaller på en annan australisk flyktingcentral i Papua Nya Guinea.

De sju männen som nu sytt igen sina läppar har tillbringat nästan ett år i den fängelseaktiga centralen på Julön. Det uppger australiska flyktingaktivister.

Inom australisk flyktingpolitik finns ingen tidsgräns för hur länge asylsökande kan hållas inlåsta. Flyktingpolitiken går ut på att försöka avskräcka båtflyktingar genom att skicka dem till avlägsna flyktingfängelser på Julön, Nauru och till Papua Nya Guinea.

"Inte ovanligt med fredliga protester"

Enligt Australiens immigrationsminister Scott Morris är situationen på Julön under kontroll.

- Det är inte ovanligt att fredliga protester genomförs på våra flyktingförläggningar, sade Morris.

Han ville inte kommentera uppgifterna om iranierna som sytt igen sina läppar. Enligt Morris är det okonstruktivt av flyktingaktivister att sprida dramatiska uppgifter om asylsökande.

- Uppriktigt sagt så är det ju avsikten med de här protesterna att jaga upp den allmänna opinionen, sade Morris.

Enligt flyktingaktivister vill de hungerstrejkande på Julön att FN:s flyktingorgan UNHCR och medier tillåts besöka flyktingförläggningen.