Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rådhuset i Jakobstad får ny tornspira

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 06:32.
Artesanstuderande Lucas Skrabb med den nya spiran
Bildtext Artesanstuderande Lucas Skrabb med den nya spiran
Bild: Yle/Kjell Vikman

Rådhusets tornspira i Jakobstad bröts av i en storm kring Luciadagen ifjol. Ett plastämbare täcker öppningen för tillfället, men snart skall den nya spiran lyftan på plats.

Den ursprungliga tornspiran härstammar från 1890 när rådhuset i Jakobstad byggdes om och spiran kläddes in i plåt. Trävirket inne i spiran ruttnade småningom ner och en storm i mitten på december 2013 knäckte sist och slutligen spiran som blev hängande på taket i åskledaren.

Bildtext Den gamla spiran förstördes i en storm
Bild: Yle/Kjell Vikman

En ny tornspira som skall smycka rådhusets torn har gjorts under vintern av artesanstuderande Lucas Skrabb i Jakobstad. Spiran är gjord i impregnerat virke men har dessutom ytterligare impregnerats med en blandning av tjära och linolja i flera omgångar och är nu klar att lyftas på plats igen.

Rådhuset i Jakobstad får ny tornspira

2:51

Lucas Skrabb har gjort spiran som Lia-arbete

Lucas Skrabb studerar första året vid Terjärv hemslöjdsskola och han fick i uppdrag att göra en ny spira för rådhustornet som ett praktikarbete, ett så kallat Lia-arbete.

Mikael Kackur vid snickeriverkstaden förevisar Rådhusets gamla spira
Bildtext Handledare Mikael Kackur vid snickeriverkstaden
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Det är klart att det är kul att göra ett specialarbete, ju längre jag kan komma bort från IKEA, desto bättre, säger Lucas Skrabb.

Vid foten av spiran står Lucas namn på en metallskylt och han är berättigat stolt över sitt arbete

- Ja. jag måste nog säga att jag blev lite smickrad när jag såg att de hade spikat fast skylten, jag tror inte att det är många som ser den innan spiran kommer ner på nytt, men jag hoppas att den står kvar så länge att någon inte känner mig sen, säger Lucas Skrabb.

Arbetet med att bygga en ny tornspira har gjorts vid staden Jakobstads snickarverkstad.

- Det fanns så mycket kvar av den gamla spiran att man kunde få en modell till att bygga en ny spira, säger Mikael Kackur som handlett arbetet.