Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Google: Bara två av tio teknikjobb sköts av kvinnor

Uppdaterad 02.06.2014 11:32.
Stor skylt med texten Google utanför företagets kontor i New York.
Bildtext På Google jobbar nästan bara män.

Teknologijätten Google har avslöjat att den överväldigande majoriteten av företagets anställda är vita män. Hittills har statistiken över vem Google anställer varit hemlig. Nu uppger företaget att det vill slå larm om ojämställdheten i teknikbranschen.

Av företagets teknikanställda i USA är 83 procent män. Det betyder att bara två av tio teknikjobb på Google sköts av kvinnor. Lika illa är det i företagets ledning: där är 79 % män.

Google offentliggör också vilken etnisk bakgrund företagets USA-anställda har. Bara 1 procent av de anställda inom systemutveckling och datateknik är afroamerikaner och 2 procent är latinos. De grupperna står för 12 respektive 16 procent av USA:s sammanlagda arbetskraft och är alltså grovt underrepresenterade hos Google.

I ett blogginlägg på företagets blogg skriver chefen Laszlo Block att bristen på mångfald och jämställdhet är ett problem för Google.

Därför vill företaget lyfta fram den statistik som de tidigare hållit hemlig.

"Testosterone Valley"

"Vi har tidigare inte velat visa de här siffrorna. Det har varit ett misstag", skriver Block i bloggen och tillägger att offentliggörandet är ett led i att skapa diskussion om hur man ska få andra än vita män att jobba i Silicone Valley.
"Vi vill väcka debatt och visa på ett problem", skriver Block.

Han påpekar att ojämställdheten är hela teknologiindustrins problem och lyfter fram vikten av att utbilda fler människor inom IT som inte är vita män.

Silicone Valley är centrum för en stor del av USA:s IT-företag och har fått öknamnet "Testosterone Valley" på grund av så många fler män än kvinnor jobbar där.

Flera andra IT-företag, bland annat Yahoo och Facebook, har trots att de hållit hög profil i jämställdhetsfrågor hittils vägrat visa hur stor andel av deras anställda som är kvinnor eller hör till någon nationell minoritet.

De siffror som Google offentliggör berör bara företagets anställda i USA.