Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Vattnet kommer och går som vanligt"

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
avloppsbrunn
Bild: Yle/Carmela Walder

Borgå skärgårds vattentjänster är på gränsen till konkurs och Borgå stad planerar att ta över verksamheten. Kunderna kommer inte att lägga märke till förändringen, intygar vd Risto Saarinen vid Borgå vatten.

Borgå stad ska i början av juni betala skulden på 2 miljoner euro för att staden gick i borgen för Borgå skärgårds vattenandelslag. Andelslaget är på gränsen till konkurs. Planen är att staden tar över verksamheten om konkursen blir verklighet. Omkring 500 fastigheter som använder andelslagets hushållsvatten och ca 300 hör till avloppsnätet.

Risto Saarinen, verkställande direktör för Borgå vatten säger att vattenandelslagets kunder inte kommer att märka någonting.

- Vattnet kommer och går som vanligt, det blir inget stopp i servicen.

Om och när andelslaget går i konkurs startar en lång process innan Borgå stad axlar ansvaret över vattenförsörjningen.

- Till en början börjar konkursboet sköta ärenden och det är vanligen en jurist eller motsvarande som börjar driva verksamheten. Det betyder att andelslaget fortsätter köpa tjänster av de underleverantörer som andelslaget har anlitat tidigare. Inget kommer att förändras från kundens synvinkel till en början.

Staden grundar nytt bolag

När utredningen av konkursboet är färdig, grundar Borgå stad eventuellt ett bolag för verksamheten.

- Det har diskuterats att ett separat bolag kunde komma in i bilden och börja sköta vattentjänsterna i skärgården. Staden tar ansvaret för vattentjänsterna och tanken är att pengarna hålls separat och då är det lättare att grunda ett skilt bolag, förklarar Saarinen.

Själva bolaget skulle inte ha anställd personal för de dagliga ärendena, utan tjänsterna för skötsel och reparation av vattenledningarna samt kundtjänster skulle köpas av utomstående.

- Sen är det förstås Borgå vatten i bakgrunden, som har kunnig personal och kan ta hand om en del ärenden.

"Helt normalt arrangemang"

Arrangemanget låter besvärligt, men det är det inte, intygar Saarinen.

- Det är normalt läge att ha bolag med olika behov. En del bolag agerar aktivt med personal, andra är bolag i byrålådan. I det här läget skulle det vara ett bolag som kunden ser att räkningarna kommer ifrån och dit man ringer om något händer.

Saarinen hoppas att kunderna inte behöver lägga märke till förändringarna på annat sätt än att bolaget har ett annat namn på fakturan.

- Det är ju stadens ansvar att sköta vattentjänster och där vill Borgå stad och Borgå vatten se till att kunderna får sitt vatten och blir av med avloppsvatten då det bildas.